Zmrzlina z banánů a arašídového másla

Autor: Táňa
09/05/2015

Zmrzbanánaraš1

Jak pomalu přicházejí hezké a teplé dny, častěji od svých malých dětí slýchávám dotaz, jakoupak zmrzlinku si dneska koupíme :-). Ráda jim občas nějakou dopřeju, ale není mi jedno, co moje děti jedí, a tak jim pokud možno raději připravuji domácí dobroty z vybraných a zdravějších surovin. A nejen ty pečené, ale právě i ty nepečené včetně zmrzlin a nanuků.

Určitě sem postupem času vložím ještě další recepty na mražené pochoutky, ale už dnes mám pro vás recept na zmrzlinu, která mě nadchla nejen skvělou chutí, ale zároveň i jednoduchostí přípravy. Je opravdu snadná a potřebujete k ní pouze dvě ingredience – banány a arašídové máslo.

Kdo by neznal banány. Toto výborné a voňavé ovoce dodává zmrzce výraznou chuť a navíc v ní funguje také jako zdravé a přírodní sladidlo. Zmrzlina se opravdu ničím jiným nemusí doslazovat, stačí vybrat pěkné a dobře uzrálé banány.

Taky máte rádi arašídové máslo? Já moc a přiznám se, že ho občas chodím pomlsávat jen tak samotné. Ale ani v kombinaci s banány nemá chybu. Jejich chutě se k sobě velmi dobře hodí. Zmrzlina se připravuje rozmixováním obou přísad dohladka. Pokud však netrváte na zcela hladké konzistenci zmrzliny, doporučuji ji udělat z arašídového másla, které obsahuje kousky arašídů (možná ho znáte jako “crunchy peanut butter”, neboli “křupavé arašídové máslo”). V tom případě nejdříve rozmixujte pouze banány a teprve pak vešlehejte burákové máslo. Dál už ale nemixujte, ať se kousky arašídů nerozmělní. Anebo je tu druhá možnost, že rozmixujete banány rovnou s máslem a nakonec vmícháte natlučené nesolené arašídy. Příjemně pak křupou a arašídová chuť je intenzivnější.

Původní recept vyžaduje výkonný mixér, aby zvládl najemno rozmixovat banány, které se nechávají předem v mrazáku zmrznout na led. Já jsem však krok se zamražováním vynechala, použila jsem banány pokojové teploty a běžný ponorný mixér. Do receptu uvedu oba způsoby přípravy, abyste si mohli sami vybrat.

Tak jestli vás kombinace banánů a arašídového másla chytila, zmrzlinu určitě vyzkoušejte. Je to zajímavá změna a takovou domácí zmrzlinou potěšíte nejen děti, ale i partnery, a to se počítá :-).

Zmrzbanánaraš2

ZMRZLINA Z BANÁNŮ A ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

INGREDIENCE

2 banány, středně velké, dobře uzrálé
2 lžíce (40 g) arašídového másla, hladkého nebo s kousky arašídů
2 lžíce (30 ml) studené vody nebo rostlinného mléka, podle potřeby

POSTUP

    1. Zmrzlinu můžete připravit dvěma způsoby:
      • Banány oloupejte. Každý nakrájejte na šest kusů a v mikroténovém sáčku je dejte do mrazáku. Když jsou zmrzlé, vyjměte je ze sáčku, vložte je s arašídovým máslem do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká hmota. V případě potřeby přidejte trochu vody či mléka, aby šla hmota lépe rozmixovat. Hmotu v nádobě, která je vhodná na mražení, dejte na zhruba hodinu do mrazáku, a pak už je zmrzlina připravená ke konzumaci.
      • Nebo banány oloupejte, nakrájejte, ale bez mražení je vložte rovnou do mixéru. Přidejte arašídové máslo, případně trochu vody či mléka, a vše umixujte dohladka. Hmotu poté uložte v nádobě vhodné k mražení do mrazáku. Když je zmrzlina dostatečně pevná, můžete ji servírovat.
    2. Vlastníte-li domácí zmrzlinovač, můžete ho také použít. V tom případě do něj přelejte umixovanou hmotu z mixéru a nechte ho míchat a mrazit dle návodu, který byl k vašemu zmrzlinovači přiložen.
    3. Hotovou zmrzlinu můžete polít čokoládovou či jinou polevou, přizdobit šlehačkou, mletými oříšky, drcenými kakaovými boby a podobně.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 2 porce zmrzliny.

Zmrzbanánaraš3

Zmrzbanánaraš4

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close