Angreštový koláč se smetanovou náplní

Autor: Táňa
25/07/2022

Jste milovníci angreštu? Pak byste mohli mít radost z dnešního receptu na Angreštový koláč se smetanovou náplní.

Pro mě má tento recept trochu nostalgický nádech, protože jsem si ho kdysi přivezla ze svého au-pair pobytu v Anglii. Paní domu, kde jsem pobývala, angreštový koláč občas nabízela návštěvám. A protože věděla, že velmi ráda peču, podělila se se mnou o recept. Ten jsem zachovala v téměř původní podobě, jen jsem ze své potřeby vyměnila pšeničnou hladkou mouku za špaldovou hladkou a cukr používám třtinový.

Příprava zahrnuje několik kroků. Křehké těsto se nejprve předpeče naslepo, pak se naplní plody angreštu, zalije custardem ze zakysané smetany, žloutků a cukru, a vše se společně dopeče.

V podstatě jednoduchý koláč a přitom dobrý a osvěžující. Snoubí se v něm chuť máslového těsta s výrazným, nakysle ovocným aroma angreštu a jemnou sladkou náplní. Na léto jak dělaný.

Tak ať vám také chutná!

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Angreštový koláč se smetanovou náplní

ANGREŠTOVÝ KOLÁČ SE SMETANOVOU NÁPLNÍ

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

TĚSTO:
150 g špaldové hladké mouky
20 g vanilkového třtinového cukru
⅛ lžičky soli
80 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
2 lžíce vody, studené

NÁPLŇ:
100 ml zakysané smetany (15-16 % tuku)
2 žloutky
60 g třtinového cukru

+ 300 g angreštu, opláchnutého a zbaveného stopek a “bubáků”

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusíte ji vymazávat ani vysypávat.
  2. Na těsto ve větší míse promíchejte mouku, vanilkový cukr a sůl, přidejte máslo a vodu a vše zpracujte v kompaktní těsto. Při hnětení si můžete vypomoci kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
  3. Odleželé těsto na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Poté ho vidličkou několikrát propíchejte, celé zakryjte pečícím papírem a naplňte například suchou čočkou nebo rýží. Tím se těsto zatíží a během pečení se nebude vydouvat.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte 15 minut. Pak formu vyjměte z trouby, sundejte papír s čočkou a předpečený korpus nechte trochu zchladnout.
  5. Mezitím si připravte náplň (custard). V misce dobře prošlehejte zakysanou smetanu, žloutky a cukr.
  6. Na předpečený korpus rozložte očištěný angrešt a opatrně to celé zalijte náplní.
  7. Formu vložte zpět do trouby a pečte cca 40 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte na kovové mřížce vychladnout.
  8. Koláč můžete konzumovat ihned, ale ještě lepší je alespoň několik hodin rozleželý.

Angreštový koláč se smetanovou náplní

Angreštový koláč se smetanovou náplní

Angreštový koláč se smetanovou náplní

Angreštový koláč se smetanovou náplní

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close