Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou

Autor: Táňa
19/09/2023

Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou je tak trochu klasika, ale osvědčená. Jenom během letošního léta jsem ho pekla nesčetněkrát. Sezóna letního ovoce je pro něj jako stvořená. Nejčastěji jsem ho pekla s borůvkami a rybízem, ale moc dobrý je i s jahodami, malinami nebo rebarborou.

Křehké těsto jako základ, jemná tvarohová náplň, osvěžující ovoce a slaďoučká drobenka navrch. Výborná kombinace. Líbí se mi, jak si lze s koláčem chuťově pohrát podle výběru ovoce. Řekla bych, že skoro není druh, který byste nemohli použít.

A pokud byste neměli po ruce čerstvé ovoce, můžete koláč upéct i s mraženým. Takže si ho můžete dopřát celoročně.

Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou

OVOCNÝ KOLÁČ S TVAROHEM A DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

TĚSTO:
150 g špaldové hladké mouky
¼ lžičky soli
20 g vanilkového třtinového cukru
80 g másla, studeného, pokrájeného na menší kusy
3-4 lžíce studené vody, podle potřeby

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
250 g tvarohu (dávám polotučný)
20 g vanilkového cukru
60 g třtinového cukru
trošku nastrouhané citrónové kůry (nejlépe bez chemického ošetření)
1 vejce

+ 200 g borůvek a 100 g červeného rybízu (nebo jiného drobného ovoce dle chuti), čerstvých, příp. mražených

DROBENKA:
70 g mouky (dávám půl špaldové hladké a půl pšeničné polohrubé)
50 g třtinového cukru
50 g másla

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Nejprve si připravte těsto. V míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo s vodou a vypracujte vláčné těsto. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte do mikroténového sáčku a dejte odpočívat do lednice. Stačí půl hodiny, ale podle potřeby můžete déle. Klidně i přes noc, jen pak nechte těsto před vyvalováním chvíli povolit při pokojové teplotě.
  3. Na náplň prošlehejte ve větší misce tvaroh s oběma cukry, citrónovou kůrou a vejcem.
  4. Na drobenku dejte do menší misky všechny ingredience. Mouku, cukr a máslo mněte mezi prsty, až vznikne sypká žmolenka. Než ji použijete, uložte ji do lednice.
  5. Odpočinuté těsto na pomoučeném válu nebo například mezi dvěma mikroténovými sáčky rozválejte na velikost formy a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta zarovnejte. Poté na těsto vlijte tvarohovou náplň a uhlaďte dorovna. Na náplň rovnoměrně rozložte očištěné ovoce a posypejte drobenkou.
  6. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte naplněnou koláčovou formu a pečte cca 50 minut, dokud se těsto zvlhčené náplní a ovocem dobře nepropeče. Okraje by měly být pěkně dozlatova.
  7. Upečený koláč vyjměte z trouby, postavte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout, aby náplň ztuhla. Koláč můžete servírovat ihned, ale výborný je i uleželý přes noc.

Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou

Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou

Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou

Ovocný koláč s tvarohem a drobenkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close