Jablečný drobenkový koláč

nová

Z jablečných dezertů je sice už několik let mým favoritem Apple pie (Anglický jablečný koláč), ale pokud bych ho někdy chtěla nahradit jiným zákuskem z jablek, byl by to zcela určitě tento jablečný drobenkový koláč.

Lahodný, jemný, přitom díky drobence příjemně křupavý koláč se šťavnatou smetanovo-jablkovou náplní. Připravit si ho můžete kdykoliv během roku a skvěle se hodí na nejrůznější příležitosti. Můžete si ho dopřát jen tak ve všední den k odpolední kávě, nebo ho připravit také jako reprezentativní pohoštění při nějaké slavnostní akci. Upečený v dortové formě vypadá opravdu nádherně a směle může konkurovat i luxusním dortům.

Podávat ho můžete čerstvě upečený, kdy je nejkřupavější, ale výborný je i druhý a třetí den, kdy už se pěkně rozleží a díky jablkům zvlhne a zvláční.

Recept se může zdát na první pohled zdlouhavý, ale nenechte se odradit, protože příprava vůbec není složitá a určitě byste se ochudili o neobvyklý a přitom vynikající dezert.

Drob.jabl.koláč1

JABLEČNÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

Těsto:
100 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
40 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
50 g másla, studeného, pokrájeného na cca 2 cm kousky
2 velká nebo 3 malá kyselejší jablka, oloupaná, vyjádřená a pokrájená na cca 2 cm tenké plátky

Drobenka:
60 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
30 g světlého třtinového cukru (light muscovado)
¼ lžičky mleté skořice
špetka soli
40 g másla, rozpuštěného a vychladlého

Zálivka:
1 vejce
55 ml mléka
55 ml smetany ke šlehání
2 lžíce (60 g) kysané smetany
3 lžíce (40 g) javorového sirupu
1 lžička vanilky (vanilkové pasty, esence, zrníček, …)
špetka soli

POSTUP

  1. Připravte si malou dortovou formu (nemusí se vymazávat ani vysypávat) a položte ji na pečicí plech. Já jsem použila formu o průměru 20 cm.
  2. Na těsto si v míse smíchejte mouku, třtinový cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte nakrájené máslo a vidličkou nebo prsty vše rychle zpracujte, až vznikne suchá, téměř písčitá směs.
  3. Do připravené dortové formy nasypejte dvě třetiny této směsi a rovnoměrně ji rozprostřete po celém dně i při okrajích formy tak, aby se trošku zvedala. Směs neumačkávejte, jen ji volně rozsypte. Na směs navrstvěte pokrájená jablka tak, aby nezasahovala až do boku formy. Ponechte zhruba 1 cm od okraje volný. Na jablka nasypejte zbylou třetinu směsi a ani tentokrát neumačkávejte. Plech s dortovou formou vložte do trouby předehřáté na 180 ºC a pečte 20 minut.
  4. Mezitím si v jiné nádobě metlou nebo ručním mixérem ušlehejte všechny ingredience na zálivku. Zálivku ponechte stranou.
  5. Po 20 minutách pečení vyndejte plech s dortovou formou z trouby a povrch koláče rovnoměrně zalijte připravenou smetanovou zálivkou. Koláč vraťte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut.
  6. Během té doby si připravte drobenku. Nejprve smíchejte všechny suché přísady a poté k nim přilijte rozpuštěné zchladlé máslo. Prsty jemně mněte, dokud nevznikne vlhká kouskovitá drobenka. Než ji použijete, nechte ji odpočívat v lednici.
  7. Po uplynutí dalších 20 minut (od úplného začátku pečení je to už 40 minut) vyjměte opět plech s dortovou formou z trouby. Zálivka na koláči by už neměla být tekutá. Teď po celém povrchu koláče stejnoměrně rozvrstvěte drobenku. Vložte formu zpět do trouby a pečte posledních 20-25 minut.
  8. Poté zkontrolujte vpíchnutím špejle, případně lehkým dotekem, zda je koláč upečený. Špejle by neměla být mokrá a na dotek by měl být koláč pevný s lehce nazlátlými okraji. Celková doba pečení při všech 3 krocích čítá dohromady 60-65 minut.
  9. Když je koláč hotový, nechte ho cca 15 minut chladnout ve formě na kovové mřížce. Pak boky formy opatrně sejměte a koláč nechte zcela vychladnout, než ho sundáte z dortové základny.
  10. Koláč je možné servírovat ihned, nebo nechat uležet do druhého dne.

Drob.jabl.koláč2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>