Bakewell Slices (Bakewellské řezy)

BakewellSl1

Jako každá maminka na světě, i ta moje vaří a peče nejlíp. A dělá i ty nejlepší meruňkové džemy. A díky fantastické loňské sezóně, kdy se hojně urodilo, máme zajištěné zásoby džemu, kompotů a sušených meruněk na dlooouho dopředu :-). A takové domácí dobroty jsou prostě nej.

A po tomto úvodu je jasné, že dnes půjde o recept s použitím meruněk, přesněji řečeno s použitím meruňkového džemu. Pojďte si se mnou upéci Bakewell Slices (Bakewellské řezy). Na mém blogu tento recept není až tak velkou novinkou, protože jeden podobný už tady mám, a to Bakewell Tart (Bakewellský koláč). Koláč, který vznikl v anglickém městečku Bakewell v hrabství Derbyshire, a který je proslulý svou výbornou mandlovou náplní zvanou frangipane v kombinaci s lahodným džemem.

Bakewell Slices se svým složením i chutí liší od Bakewell Tart v podstatě jen lehce v poměrech ingrediencí a ve výsledném tvaru. Jinak jsou oba dezerty opravdu skvělé a musím říct, že patří jednoznačně k mým oblíbeným. Mám totiž moc ráda mandle a mandlovou náplň frangipane, která mi svou chutí trochu připomíná marcipán. Konečnou chuť dezertu můžete také pokaždé trochu pozměnit jiným výběrem džemu, kterým se potírá korpus z křehkého těsta. Tradiční je malinový nebo právě meruňkový džem, ale nemusíte se bránit ani jiným variacím.

Více o tomto dezertu se můžete dočíst také u mého příspěvku a receptu na Bakewell Tart (Bakewellský koláč). Ale už teď doufám, že si oblíbíte alespoň jednu jeho podobu právě tak jako já.

BakewellSl2

BAKEWELL SLICES (BAKEWELLSKÉ ŘEZY)

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
150 g celozrnné špaldové mouky
80 g másla, studeného, pokrájeného na kousky
špetka soli
2-3 lžíce vody, studené

200 g (cca ¾ hrnku) meruňkového džemu na potření korpusu
50 g plátkovaných mandlí na posypání

Frangipane:
110 g másla, pokojové teploty
80 g světlého třtinového cukru (používám demerara)
3 vejce
1 lžička vanilky (extraktu, pasty apod.)
1 lžička strouhané citrónové kůry
1 lžička citrónové šťávy
180 g mandlí, oloupaných a umletých najemno
30 g celozrnné špaldové mouky

POSTUP

  1. Připravte si čtvercovou formu o rozměrech 20×20 cm, nebo jinou vhodnou formu podobné velikosti. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Do mísy dejte mouku, máslo, sůl a vodu a vypracujte hladké pružné těsto. Nehněťte ho dlouho, ať máslo příliš nezměkne. Hotové těsto uložte alespoň na půl hodiny do lednice (můžete i přes noc).
  3. Připravte si frangipane. Rozšlehejte máslo s cukrem dohladka. Přidejte všechna vejce, vanilku, citrónovou kůru a šťávu a znovu dobře prošlehejte. Nakonec přisypejte mandle s moukou a vyšlehejte jemnou náplň.
  4. Uleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále nebo mezi dvěma mikroténovými fóliemi na plát o něco větší, než je připravená forma. Pak jím vyložte její dno i boky a okraje hezky zarovnejte. Těsto vidličkou několikrát propíchejte, aby při pečení mohla unikat pára.
  5. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu s těstem a nechte péci 10 minut. Pak formu vyndejte a postavte na chladicí mřížku. Teplotu trouby snižte na 180 °C.
  6. V misce prošlehejte džem, aby nebyl příliš tuhý, a rozetřete ho rovnoměrně na předpečené těsto. Na džem poté rozetřete připravenou mandlovou náplň a urovnejte. Nakonec celý povrch posypejte plátky mandlí.
  7. Formu vložte zpět do trouby a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň je viditelně i na omak pevná.
  8. Upečené řezy vyjměte z trouby a nechte je ve formě. Krájejte je, až když trochu zchladnou. Výborné jsou jak samotné, tak například i s kopečkem zmrzliny či šlehačky.

BakewellSl3

BakewellSl4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>