Borůvkové cookies s makadamovými ořechy a bílou čokoládou

Autor: Táňa
11/08/2015

Boruvcookmak1

Mám ráda cookies. Peču je často, protože jsou rychlé, jednoduché a velmi variabilní ve složení ingrediencí. Nikdy dříve mě nenapadlo přidat do nich čerstvé borůvky. Až nyní, kdy jsem narazila na jeden lákavý recept. A tak vám představuji borůvkové cookies s makadamovými ořechy a bílou čokoládou. A musím říct, že jsou skvostné.

Samozřejmě jde o můj soukromý názor, ale čerstvé borůvky, opražené makadamové ořechy a kousky jemné bílé čokolády jsou pro sebe jako stvořené. Věřím, že tahle kombinace by se snadno osvědčila i v jiném druhu dezertu.

Čerstvé borůvky jsou teď k mání a není pochyb, že do cookies jsou i nejlepší. Ale pokud by někdo nemohl sehnat ty čerstvé nebo se pustí do pečení cookies až během chladnějších měsíců, lze použít i borůvky mražené nebo sušené. Makadamové ořechy u nás sice pořád ještě patří k těm exotičtějším druhům ořechů a asi málokdo je mívá běžně po ruce, ale přesto si dovolím vám doporučit, abyste je zde ničím jiným nenahrazovali. Jsou totiž opravdu výborné a opražené jsou ještě lepší. Ano, recept říká, ať ořechy před použitím opražíte, a já to naprosto schvaluji, protože pak se teprve nádherně rozvine jejich příjemná nevtíravá chuť a jemná vůně. Ujídala jsem je z plechu ještě horké. A bílá čokoládka, to už je jen taková třešinka na dortu. Samotnou bílou čokoládu osobně až tak moc neocením, ale jako součást dezertů ji mám ráda, a je fakt, že do těchto cookies se skvěle hodí.

Vyzkoušejte je. Ráda bych věděla, zda vám také zachutnají. Cookies jsou plné vynikajících ingrediencí, jsou šťavnaté, křupavé i zdravé. No, pravda, bílá čokoláda zdravá asi úplně není, ale pokud vám zvedne náladu, tak má také blahodárné účinky, a to se počítá :-).

Doufám, že si pochutnáte!

Boruvcookmak2

BORŮVKOVÉ COOKIES S MAKADAMOVÝMI OŘECHY A BÍLOU ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)

80 g (¾ hrnku) jemných ovesných vloček
110 g (¾ hrnku) špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
90 g (⅓ hrnku + 1 lžíce) světlého třtinového cukru
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
¼ lžičky soli
100 g (⅔ hrnku) makadamových ořechů
130 g (⅔ hrnku) bílých čokoládových pecek nebo pokrájené bílé čokolády
110 g másla, rozpuštěného, vychladlého
1 vejce
1 lžička vanilky (např. extrakt nebo pasta)
110 g (⅔ hrnku) borůvek, čerstvých (případně mražených nebo sušených)

POSTUP

  1. Připravte si dva velké mělké plechy a vyložte je papírem na pečení.
  2. Nejprve se opraží makadamové ořechy. Vsypejte je na plech s pečícím papírem, rozprostřete je a vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Pak plech vyjměte z trouby, ořechy promíchejte a nechte je vychladnout. Takto připravené ořechy nakrájejte nahrubo.
  3. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte nakrájené ořechy a čokoládové pecky.
  4. V menší misce prošlehejte rozpuštěné máslo s vejcem a vanilkou. Tuto směs poté přilijte do mísy se suchými ingrediencemi a vše promíchejte v těsto. Nakonec do něj zlehka vpracujte borůvky.
  5. Z těsta poté tvarujte malé hromádky, v malých rozestupech je naneste na plech a mírně je zploštěte.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte plech s cookies a pečte je zhruba 10-12 minut nebo dokud nejsou na okrajích pěkně dozlatova.
  7. Upečené cookies vytáhněte z trouby a než s nimi budete manipulovat, nechte je chvíli zchladnout a ztuhnout na plechu.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 22 kusů cookies o průměru 5 cm.

Boruvcookmak3

Boruvcookmak4

Boruvcookmak5

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close