Dýňové pyré

Dynpyre1

Sezóna dýní a tedy i dýňových dezertů je tady. Někdo se zaraduje, jiného to ponechá chladným. Každopádně dezerty z dýně stojí za to alespoň vyzkoušet. Já osobně si na nich obvykle docela smlsnu, připadají mi chuťově zajímavé a neotřelé.

A protože sem v blízké době vložím několik receptů, jejichž základem je dýňové pyré, není od věci si ukázat jeho přípravu. Vždyť jaké jiné může být lepší než to domácí. Doma je doma :-).

Pojďme si ho tedy nyní udělat. Možná budete překvapeni, jak snadné to je.

Dynpyre2

DÝŇOVÉ PYRÉ

INGREDIENCE

1 menší dýně, např. Hokkaidó (já pro tento recept použila dýni Hokkaidó o váze 1 100 g)

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. Dýni opláchněte, nožem překrojte na poloviny a odstraňte semena a vlákna. Pak obě poloviny položte na připravený plech řezem dolů.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s dýní a pečte zhruba 1 hodinu. Upečená dýně by měla být nahnědlá, lehce svraštělá, s měkkou slupkou, kterou lze snadno prokrojit nožem.
  4. Upečenou dýni vyjměte z trouby a nechte ji na plechu 10 minut zchladnout. Pak z obou částí ještě teplé dýně lžící vydlabejte dužinu, což nyní půjde velmi lehce. Tenkou zbylou slupku vyhoďte. Vydlabanou dužinu pak ponorným mixérem nebo například v blenderu mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jemné a hladké pyré.
  5. Takto je dýňové pyré hotové a připravené pro další použití. Dále s ním pracujte podle receptu na konkrétní dezert. Pokud pyré nespotřebujete ihned, můžete ho bez újmy skladovat v lednici několik dní.

Z 1 malé dýně jsem připravila 2 hrnky (cca 450 g) čistého pyré.

Dynpyre3

Dynpyre4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *