Jahodovo-rebarborový venkovský koláč

Autor: Táňa
26/06/2017

Jahrebvenkol1

Někdy je fajn udělat si dezert, u něhož se nemusí nějak výrazně hledět na vzhled. Naloží se na talíř a je jedno, jestli drží tvar nebo se trochu rozteče. Zkrátka je důležité spíše to, jak chutná a z čeho je připraven. A právě takový je jahodovo-rebarborový venkovský koláč.

Skvělý letní koláč, který zvládne každý. Je to typ obráceného koláče, kdy do formy přijde nejprve náplň a pak teprve těsto. V tomto případě se do ovocné náplně dávají jahody a rebarbora, ale vytvořit ji můžete pouze z jahod, nebo naopak jen z rebarbory. Ta je trochu kyselejší, tak je pak lépe ji i více přisladit.

Příprava těsta vám zabere opravdu jen chvilku, vše se jednoduše smíchá. Nebudete na něj potřebovat mnoho ingrediencí. Základem je tvaroh, díky němuž bude těsto hutnější a zároveň šťavnaté. Na dochucení pak postačí špetka soli a vanilka.

Aby nebyl na první pohled koláč příliš fádní, je hezké posypat ho plátkovanými mandlemi. Dodají dezertu na kráse a navíc jsou zkrátka moc dobré. Pokud nechcete použít mandle, zkuste třeba oříšky nebo strouhaný kokos. I s nimi bude koláč vypadat fešácky.

Mám ráda tyhle venkovské koláče. Rychlé, vcelku jednoduché na přípravu a nejlepší na nich je to, že si nemusíte moc lámat hlavu, jestli se vám podaří perfektní dílo. Tak s chutí do něj! 🙂

Jahrebvenkol2

JAHODOVO-REBARBOROVÝ VENKOVSKÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

(1 lžička = 5 ml, 1 tvaroh = 250 g)

Těsto:
3 vejce
100 g světlého třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
1 vanička (250 g) tvarohu (používám polotučný)
40 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky (nebo celozrnné a bílé mouky 1:1)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

+ 50 g plátkovaných mandlí na posypání

Náplň:
200 g jahod, čerstvých (případně mražených)
200 g rebarbory
½ balíčku (10 g) třtinového vanilkového cukru
1 lžička mleté skořice

POSTUP

  1. Budete potřebovat dortovou formu o průměru 18 cm. Vymazejte ji máslem. Dále budete potřebovat velký plech, na kterém bude při pečení stát dortová forma pro případ, že by náplň trochu vytékala.
  2. Nejprve si připravte ovoce na náplň. Rebarboru oloupejte (stáhněte nožem svrchní vlákna) a opláchněte. Nakrájejte ji na drobné kousky, vložte je do kastrůlku, zalijte vodou, aby byly zcela ponořené, a dejte krátce povařit (od momentu, kdy voda začne vřít, postačí zhruba 1-2 minuty). Poté rebarboru sceďte a nechte v sítku odstát a odkapat. Jahody omyjte a nakrájejte na cca 1 cm velké kousky.
  3. Pak jahody promíchejte s rebarborou, rozprostřete po celém dně vymazané dortové formy a rovnoměrně je zasypejte vanilkovým cukrem a skořicí.
  4. Nyní těsto. Ve větší míse dobře šlehejte celá vejce s cukrem, vanilkou a solí, až se vše dobře spojí. Vešlehejte tvaroh a nakonec mouku promíchanou s kypřícím práškem. Vznikne vám řidší těsto, kterým opatrně zalijte ovoce ve formě. Povrch koláče pak posypejte mandlovými plátky.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C. Naplněnou dortovou formu postavte na velký plech a společně vložte do trouby. Pečte zhruba 1 hodinu, až bude těsto na povrchu zlatavé a pevné.
  6. Upečený koláč nechte zcela vychladnout ve formě, aby ovocná náplň nevytekla. I po vychladnutí doporučuji koláč z formy nevyndavat, aby se díky měkkému ovocnému spodku nerozpadl. (Já obvykle sundám pouze bok dortové formy a spodek formy i s koláčem postavím na servírovací talíř).
  7. Koláč uchovávejte v lednici, kde vydrží až 3 dny.

Jahrebvenkol3

Jahrebvenkol4

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close