Kakaové cookies s bílou čokoládou a ořechy

Kakcookbílčokoř1

Několik uplynulých dní mi hlavou vířily myšlenky na něco čokoládového. Receptů na čokoládové dezerty mám v zásobě hodně, ale už nějakou jsem chtěla sem na blog vložit jeden, který mě zaujal hned napoprvé a ke kterému se čas od času ráda vracím, protože se mi osvědčil. A nyní tedy konečně přišel jeho čas. Je to recept na kakaové cookies s bílou čokoládou a ořechy.

K samotné přípravě není příliš co psát. Je to snadné, jsou to klasické cookies, kde všechno jen smícháte dohromady, z těsta uděláte na plech hromádky a upečete je. Jak vidíte, dělá se to skoro samo.

Zajímavé jsou zde spíše zvolené ingredience. Jako první musím uvést nerafinovaný tmavý třtinový cukr dark muscovado. Má úžasné, výrazně karamelové aroma, které se báječně hodí k čokoládovým dezertům, a já ho do nich často přidávám právě pro tu specifickou chuť. Dark muscovado můžete běžně sehnat v prodejnách Marks & Spencer. V případě, že byste ho však nesehnali nebo neměli právě po ruce, rozhodně se nevzdávejte a jednoduše ho v receptu nahraďte světlým třtinovým cukrem. Výsledná chuť cookies bude o něco jemnější, ale o nic méně výborná.

Cookies už tradičně připravuji v celozrnné variantě a je pouze na vás, zda si zvolíte pšeničnou nebo špaldovou mouku. Obě v receptu fungují velice dobře a zároveň je můžete v jakémkoliv poměru smíchat dohromady. Do těsta se přidává s moukou také trochu kukuřičného škrobu. Ten přináší těstu větší křehkost a písčitější strukturu. Cookies pak po upečení nejsou tolik buchtovité.

Cookies svou strukturou i chutí velmi připomínají brownies, takže pokud jste jejich milovníci, mohly by vás zaujmout. Ale mají-li mít opravdu dobrou a příjemnou kakaovou chuť, sáhněte po nějakém kvalitním hořkém kakau. Žádnou levnou náhražku. Zkrátka abyste si vážně pochutnali.

Stejné pravidlo zde platí i pro výběr bílé čokolády. Čím kvalitnější čokoláda, tím kvalitnější chuť.

Na závěr se přidávají ořechy. Je celkem jedno, jaký druh ořechů do cookies přijde. Já osobně preferuji vlašské ořechy, ale je to jen doporučení.

Tyto kakaové cookies jsou z mého pohledu opravdu dobré a troufám si tvrdit, že i návykové. Ale vlastně je docela hezké mít nějaký milý návyk, tak proč ne právě na nich. Vyzkoušejte a užijte si ten malý hřích :-). Dobrou chuť.

Kakcookbílčokoř2

KAKAOVÉ COOKIES S BÍLOU ČOKOLÁDOU A OŘECHY

INGREDIENCE

100 g másla, pokojové teploty
130 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado), případně světlého třtinového cukru
1 vejce
⅛ lžičky soli
1 lžička vanilky (extraktu, zrníček, pasty apod.)
30 ml rostlinného mléka (mandlového, ovesného apod.), případně studené vody
40 g hořkého kakaového prášku
130 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička kukuřičného škrobu
100 g bílých čokoládových pecek nebo bílé čokolády pokrájené na kousky
100 g ořechů (vlašských, lískových nebo jiných dle chuti), natlučených nahrubo

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. V míse dobře ušlehejte máslo s cukrem. Přidejte vejce, sůl, vanilku a rostlinné mléko (nebo vodu) a znovu prošlehejte. Pak vmíchejte kakao, mouku s jedlou sodou a kukuřičným škrobem, a nakonec bílou čokoládu a ořechy. Vypracujte lehce lepivé těsto.
  3. Polévkovou lžící odkrajujte kousky těsta a na plechu s pečícím papírem z nich vytvarujte kuličky nebo hromádky. Pak je vidličkou nebo dlaní mírně zploštěte.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a cookies v ní pečte cca 10-12 minut nebo dokud nezačnou při okrajích lehce tmavnout. (Aby zůstaly uvnitř měkké, vyndejte je raději trochu dříve a nechte je dojít na plechu. Pokud máte raději křupavé a tvrdší cookies, můžete je nechat péci o minutku déle. Pořád je ale hlídejte, u kakaového těsta se snadno stane, že se spálí.)
  5. Upečené cookies vyndejte z trouby a nechte je chvilku zchladnout na plechu, aby trochu ztuhly a při přenášení se nerozpadaly. Podávat je můžete jak teplé, tak zcela vychladlé.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 26 kusů cookies o průměru 5-6 cm.

Kakcookbílčokoř3

Kakcookbílčokoř4

4 comments

  • Neviem či som niekde urobila chybu, no držala som sa presne receptu a je to celkom dosť hnusné 😀 zjedla som jeden a mám dosť…:D

    Reply
    • Tana

      Děkuji za komentář, Emminko. 🙂 Chápu, že se vám tyhle cookies nemusely trefit do chuti. Pečou se z klasických sušenkových ingrediencí, jen mouka není bílá, ale celozrnná a cukr bílý nahrazuje tmavý třtinový. Asi to není pro každého. Také se cookies nesmí připéct, pak totiž kakao trochu zhořkne. Možná to byl ten problém? Věřím, že se vám trefím do chuti nějakým jiným receptem. 🙂 Hezký večer, Táňa

      Reply
    • Tana

      Dobrý den, Iveto, obvykle si je vozím z Anglie. Ale klidně je můžete nahradit drobně pokrájenou bílou čokoládou. Táňa

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *