Krtkův dort

Krtkův dort

Krtkův dort asi všichni známe a čas od času se k němu rádi vracíme. Bezlepková verze této kultovní dobroty, kterou tu dnes uvádím, je stejně skvělá jako ta tradiční z bílé pšeničné mouky, jen trošku odlehčená.

Vláčný korpus z čokoládového pudinkového prášku, banány a kopice šlehačky. To je tajemství úspěchu tohoto dezertu a důvod, proč se na něj vždy těším. Tato kombinace chutí totiž nikdy nezklame.

Také se mi líbí, že můžete dort upéci jen tak k nedělní kávě, ale i jako slavnostní narozeninové překvapení pro oslavence. Svou jednoduchostí a zároveň svým zajímavým vzhledem se hodí na každou příležitost. A to ani nemluvím o radosti dětí, když si mohou nakrojit takovou sladkou krtinu. 🙂

Krtkův dort je prostě skvělý.

TIP! Jste-li podobně jako já milovníci banánů a šlehačky, mohl by vás zaujmout i tento dezert:
Banoffee Pie (Koláč s banány a karamelem)

KRTKŮV DORT

INGREDIENCE

Těsto:
90 g čokoládového pudinkového prášku (bez lepku)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
80 g světlého třtinového cukru
špetka soli
80 ml oleje (dávám slunečnicový)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového třtinového cukru

Náplň:
banány (asi 3 větší), oloupané, podélně rozpůlené
400-500 ml smetany ke šlehání
50 g nastrouhané čokolády, dle chuti hořké či mléčné (bez lepku)

POSTUP

  1. Dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypejte moukou, nebo vyložte papírem na pečení.
  2. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte ve větší míse všechny sypké ingredience, tedy pudinkový prášek, kypřící prášek, cukr a sůl. V jiné nádobce prošlehejte tekuté přísady, tedy olej, vejce a vanilkový extrakt, a přilijte je k suchému základu. Vše dobře promíchejte a těsto vlijte do formy. Povrch uhlaďte dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte asi 25 minut. Dřevěnou špejlí vyzkoušejte, zda je těsto propečené. Pak upečený korpus vyjměte z trouby, přendejte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  4. Ušlehejte šlehačku. Šlehejte na mírný až střední stupeň, aby se nepřešlehala a přitom postupně získala pevný tvar. Když je šlehačka pěkně tuhá, už jen zlehka do ní vmíchejte nastrouhanou čokoládu.
  5. Vychladlý korpus položte na talíř či dortovou podložku a pomocí lžíce vydlabejte jeho vnitřek tak, aby vám kolem dokola zůstal neporušený 1 cm silný okraj. Stejně tak ponechte asi 1 cm silné dno korpusu, abyste ho mohli naplnit. Vydlabané těsto dejte do mísy a mezi prsty ho rozdrobte na hrubší drobenku.
  6. Pak do připraveného korpusu naskládejte po celé ploše podélně prořízlé poloviny banánů (můžete dát i banány celé nepřepůlené). Na ně naneste ušlehanou šlehačku a vytvarujte z ní kopeček.
  7. Nakonec celý dort pokryjte drobenkou z těsta a rukama dotvarujte do podoby zaoblené krtiny.
  8. Dort nechte před podáváním alespoň pár hodin rozležet. Uchovávejte v chladu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *