Makové kuličky s mandlemi a datlovým sirupem

Makkulmandl1

Už jako dítě jsem milovala moučníky s mákem, zejména makové koláčky a makové buchty. A obliba máku mi zůstala i v dospělosti. Když jsem prvně vyzkoušela recept, který vám dnes představím, mé srdce zaplesalo. Makové kuličky s mandlemi a datlovým sirupem. Taková dobrota, tak jednoduchá, navíc bezlepková a v ní tolik máku:-)! A k tomu stačí pouze tři ingredience.

Tento recept jsem si vytvořila tak trochu po svém, inspirovaná raw kuchyní. Tam se mák a ořechy využívají opravdu hojně. A kromě toho také datle, které se rozmixují a fungují jako skvělé pojivo i přírodní sladidlo. Přiznám se, že se mi nechtělo mixovat se s datlemi a tak jsem použila rovnou hotový přírodní datlový sirup. Příprava není obtížná. Vše se smíchá, zpracuje v kompaktní hmotu a uválejí se kuličky. Pravda je, že chvilku trvá, než se ingredience dobře propojí, zezačátku je směs trochu sušší a sypká. Ale chce to jen trošku času a píle a když se z máku a mandlí uvolní tuk, hmota se slepí. Kuličky pak jdou celkem snadno v dlani dotvarovat.

Makové kuličky jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Mák i mandle obsahují kromě jiných minerálních látek například vydatné množství vápníku, důležité vitamíny, zdravé rostlinné oleje a jsou také výborným a rychlým zdrojem energie. A když kuličky nakonec obalíte v sezamovém semínku, zvýšíte tím nejen množství zmíněných minerálů a vitamínů, ale přidáte ještě jednu neodolatelnou chuť navíc. A to už je tedy velká výzva, abyste si kuličky připravili a ochutnali. No ne:-)?

Makkulmandl2

MAKOVÉ KULIČKY S MANDLEMI A DATLOVÝM SIRUPEM

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml)

80 g (1 hrnek) máku, mletého
100 g (1 hrnek) mandlí, namletých najemno (nebo mandlové mouky)
80 g (65 ml nebo ¼ hrnku) datlového sirupu

sezamové semínko na obalení

POSTUP

  1. Do větší mísy vsypejte umletý mák, mleté mandle a vlijte datlový sirup. Všechny ingredience rukou pomalu zpracovávejte tak dlouho, až se z máku a mandlí začne uvolňovat olej a půjde vytvořit lepivá kompaktní hmota. V případě potřeby si můžete pomoci také přidáním datlového sirupu, jen si pohlídejte, aby to nebylo příliš sladké.
  2. Z makové hmoty koulejte pomocí dlaní a prstů malé kuličky a ty obalujte v sezamovém semínku. Když bude trochu opadávat, maličko ho na kuličky přitlačte.
  3. Hotové kuličky můžete nechat odpočinout a proležet, ale v podstatě je můžete konzumovat ihned. Nesnědené uchovávejte na chladném suchém místě.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 30 kuliček o průměru 2 cm.

Makkulmandl3

Makkulmandl4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *