Maminčin kynutý borůvkový koláč s máslovou drobenkou

Kynborůvkol1

U nás nemůže proběhnout léto bez tohoto úžasného kynutého borůvkového koláče s máslovou drobenkou. Recept mám od své maminky a jsem do něj zamilovaná. Nejen proto, že je tak strašně moc dobrý, ale i pro ten pocit, že hezká rodinná tradice pokračuje dále. A já jsem milovník starých dobrých tradic, zvlášť co se týká předávání babičkovsko-maminkovských receptů a mouder.

Ještě chvíli se nad tím naším koláčem musím rozplývat, protože je radost ho připravovat. U kynutých koláčů je nejdůležitější těsto, a kynuté těsto podle tohoto maminčina receptu nemá chybu. Na kynuté těsto člověk určitě potřebuje trochu zručnosti a zkušenosti, vyzkoušet si kvalitu a vlastnosti těsta a umět ho dobře dochutit. Vím, že každému chutná něco jiného, ale upřímně si myslím, že to naše těstíčko je vychytané a přesně vyvážené. Měkké, vláčné, kypré a jemné. A velmi dobře se s ním pracuje. Na ovocné kynuté koláče už nepoužívám žádné jiné. A nejen na ovocné, ale zároveň i na koláče s jinými náplněmi, jako je maková, tvarohová, ořechová, povidlová atd. Nebojte se s ním vyzkoušet také meruňky, třešně, jahody nebo švestky.

Postup přípravy těsta jsem popsala v receptu níže, ale jen dodám, že zatímco dříve jsem ho pekla tradičně z bílé mouky a bílého cukru, dnes už běžně používám celozrnnou špaldovou mouku (někdy i celozrnnou pšeničnou) a nerafinovaný světlý třtinový cukr. K tomu přimíchávám i vanilkový třtinový cukr, ale pokud není právě při ruce, přidám požadované množství světlého třtinového cukru a k němu lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty.

Důležité je kynuté těsto správně ochutit, aby nebylo mdlé, málo slané a bez vůně. Proto vždy přidávám dostatečné množství soli, strouhané citrónové kůry a také vanilky, kterou už jsem zmínila. Pro mě tyto tři ingredience ke kynutému těstu neodmyslitelně patří.

A na závěr to nejlepší. Samozřejmě máslová drobenka. S ní jsem v sedmém nebi. Bez ní by byl koláč polovičatý. Jen tři ingredience a taková dobrota. Nádherně se při pečení prolne s rozteklými borůvkami a vytvoří skvělou máslovo-cukrovou krustičku. Také má na vás už jen ta představa takový blahodárný vliv :-)?

Kynutý borůvkový koláč s máslovou drobenkou je moje srdcová záležitost a opravdu věřím a doufám, že si ho také zamilujete. Dobrou chuť!

Kynborůvkol2

MAMINČIN KYNUTÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ S MÁSLOVOU DROBENKOU

INGREDIENCE

Těsto:
400 g celozrnné špaldové mouky (případně celozrnné pšeničné)
½ kostky droždí, čerstvého (20 g)
40 g světlého třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
200 ml mléka, teplého (ne horkého)
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
½ lžičky soli
100 g másla, rozpuštěného a trochu zchladlého
2 žloutky

+ borůvky, cca 530 g (= cca 830 ml, někdy dávám i více, mám ráda hodně náplně) a světlý třtinový cukr na proslazení borůvek (nevím přesné množství, dělávám to vždy podle oka a citu, ale jsou to zhruba 4 plné hrsti cukru)

Drobenka:
90 g celozrnné špaldové mouky
80 g světlého třtinového cukru
70 g másla, studeného

POSTUP

  1. Na koláč budete potřebovat velký mělký plech, jaký se používá například na pečení vánočního cukroví, a dobře ho vytřete zhruba jednou velkou lžící oleje. Já používám slunečnicový.
  2. Na těsto vsypejte do velké mísy mouku a uprostřed udělejte lžící důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zasypejte ho třtinovým a vanilkovým cukrem, zalijte teplým mlékem, a nechte vzejít kvásek. Stačí zhruba 15 minut.
  3. Když je kvásek hotový, přidejte do mísy citrónovou kůru, sůl, máslo a žloutky. Vypracujte vláčné, měkké a lehounce lepivé těsto. Mísu s těstem postavte na teplé místo a zhruba hodinu ho nechte pěkně kynout. Výsledkem by mělo být nádherně nadýchané, kypré, měkkoučké těsto.
  4. Mezitím si udělejte drobenku. Do menší misky nasypejte mouku a cukr, přidejte máslo, a vše mněte mezi prsty tak dlouho, až vznikne jemná, sypká, trošku lepivá drobenka.
  5. Když je těsto vykynuté, rozetřete si na ruce maličko oleje, aby se vám na ně těsto nelepilo. Pak ho přendejte z mísy doprostřed naolejovaného plechu, a pomocí dlaní a prstů ho jemně roztahujte do všech stran tak, aby rovnoměrně pokrylo celý plech a po stranách plechu vznikly trochu zvýšené okraje.
  6. Vezměte borůvky a rozložte je po celé ploše koláče kromě okrajů. Pak borůvky rovnoměrně proslad’te asi čtyřmi hrstmi třtinového cukru, a nakonec celý koláč posypejte máslovou drobenkou.
  7. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte plech s koláčem a pečte 5 minut. Pak snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte dalších 10-15 minut. Celková doba pečení je tedy asi 15-20 minut. Hotový koláč by měl být na okrajích světlounce hnědý a drobenka trochu rozpečená s borůvkami. Já mám raději světlejší a měkčí koláč, proto ho vytahuji spíše dříve než později.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho zchladnout na plechu. Můžete ho podávat ještě teplý, ale výborný je i zcela vychladlý nebo vychlazený z lednice. Pokud se ihned nesní jako u nás doma, tak by vám uchovaný na chladném a suchém místě měl v pořádku vydržet až tři dny.

Kynborůvkol3

Kynborůvkol4

Kynborůvkol5

Kynborůvkol6

2 comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *