Meruňkové cookies s ořechy a bílou čokoládou

Meruňkové cookies s ořechy a bílou čokoládou

Sušené meruňky jsou vynikající na zdravé mlsání. A více než skvělé jsou také jako součást meruňkových cookies s ořechy a bílou čokoládou.

Na cookies nedám dopustit. Jsou rychlé na přípravu, variabilní v použití ingrediencí a hodí se jak na malou svačinku a dodání energie, tak i jako nenáročný dezertík.

Základní ingredience se v receptech na cookies příliš nemění. Pro mě je základ celozrnná mouka, máslo a nerafinovaný třtinový cukr. Obvykle nezapomínám ani na špetku soli a vanilku. A další suroviny se pak mohou přidat v podstatě podle libosti a možností každého z nás.

V těchto sušenkách nesou chuť právě ony sušené meruňky, dále bílá čokoláda a vlašské ořechy. Myslím, že jde o docela povedenou kombinaci. A pokud si podobně jako já čas od času nějaké cookies upečete a zároveň rádi zkoušíte nové recepty, mohla by vás jedna taková nová kombinace chutí potěšit.

MERUŇKOVÉ COOKIES S OŘECHY A BÍLOU ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

170 g másla
90 g světlého třtinového cukru
¼ lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
250 g celozrnné špaldové či pšeničné mouky (případně směs celozrnné a bílé mouky)
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
100 g bílých čokoládových pecek nebo bílé čokolády pokrájené nadrobno
100 g sušených meruněk, nejlépe nesířených, pokrájených nadrobno
80 g vlašských ořechů, natlučených nahrubo

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. V míse vyšlehejte dojemna máslo s cukrem. Přidejte sůl, vanilku a vejce a znovu dobře prošlehejte. Pak vmíchejte mouku s kypřícím práškem a nakonec bílou čokoládu, sušené meruňky a ořechy. Vypracujte lehce lepivé těsto.
  3. Polévkovou lžící odkrajujte kousky těsta a na plechu s pečícím papírem z nich vytvarujte kuličky nebo hromádky. Pak je vidličkou nebo dlaní mírně zploštěte.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte naplněný plech a cookies pečte cca 10-12 minut nebo dokud nezačnou při okrajích lehounce tmavnout. (Aby zůstaly uvnitř měkké, vyndejte je raději trochu dříve a nechte je dojít na plechu. Pokud máte raději křupavé a tvrdší cookies, můžete je nechat péci o minutku déle.)
  5. Upečené cookies vyndejte z trouby a než s nimi budete manipulovat, nechte je chvilku zchladnout a ztuhnout na plechu, aby se nepolámaly. Podávat je můžete jak teplé, tak zcela vychladlé.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 26 kusů cookies o průměru 5 cm.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *