Pečené hrušky (jablka) s oříškovou nádivkou

Pečené hrušky (jablka) s oříškovou nádivkou

K podzimu hrušky patří. A kdo má rád teplé dezerty, ten dnešní by mu mohl přijít vhod, protože jde o pečené hrušky s oříškovou nádivkou.

Je to dezert zdravý a lehký a kromě hrušek můžete úplně stejně využít i jablka.

Hrušky přislazuji částečně medem a trochu také třtinovým cukrem. Během pečení se ovoce podlévá vodou, ale kdo by chtěl dezert přeci jen ještě trochu přisladit, může na podlití použít i hruškový či jablečný džus.

Chuť oříšků a čokolády v nádivce se pěkně snáší s chutí rumu a skořice, které dezert navíc příjemně ovoní.

Ať vám pečené hrušky chutnají a navodí hezkou podzimní atmosféru!

PEČENÉ HRUŠKY (JABLKA) S OŘÍŠKOVOU NÁDIVKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

5 hrušek, oloupaných, vyjádřených, překrojených na poloviny (případně jablek)

Nádivka:
100 g lískových oříšků, umletých najemno
50 g čokoládových pecek či čokolády pokrájené nadrobno (používám čokoládu se 45 % kakaa)
2 lžíce medu
2 lžíce rumu

Posypka:
2 lžičky třtinového cukru
½ lžičky mleté skořice

Na podlití:
¾ hrnku vody, případně džusu (hruškového, jablkového apod.)
2 lžíce rumu

POSTUP

  1. Připravte si větší zapékací formu. Já používám formu o rozměrech 30×23 cm.
  2. Na nádivku smíchejte v misce všechny ingredience, tedy oříšky, čokoládu, med a rum. Vznikne tužší hmota, ze které v ruce vytvarujte 10 malých placiček či válečků, a ty položte na připravené půlky hrušek (nebo jablek).
  3. Naplněné hrušky vložte do zapékací formy a rovnoměrně je posypejte posypkou z cukru a skořice.
  4. Pak hrušky podlijte vodou (či džusem) promíchanou s rumem.
  5. Troubu vyhřejte na 200 °C, vložte formu a pečte asi 25 minut, než nádivka trochu zezlátne a hrušky změknou. Během pečení hrušky lehce přelijte i podlijte ještě trochou vody, aby příliš nevyschly a aby ve formě stále zůstalo trochu výpeku na následné servírování.
  6. Po upečení formu vyjměte z trouby, hrušky nechte mírně zchladnout, a pak už můžete rovnou podávat.
  7. Hrušky rozdělte na dezertní talířky a přelijte je trochou vypečené šťávy. Dobré jsou jak samotné, tak například se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 5 porcí.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *