Švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou

Švestkolmák1

Nevím, jestli je můj švestkový koláč s makovou náplní a drobenkou víc švestkový, nebo víc makový. Obojí je na něm ale skvělé. :-)

Jako milovnice máku s ním obvykle nešetřím a je pravda, že chuť máku je v tomto koláči dominantní. A švestky ho výborně doplňují. Stejně jako skořice, kterou přidávám jak do náplně, tak i na ovoce.

Bez máslové drobenky se snad neobejde žádný kynutý ovocný koláč a rozhodně by byla škoda ji vynechat i tady. Když se koláč proleží, drobenka natáhne vlhkost náplně a ovoce a tu dobrotu vám pak rozhodně přeji ochutnat.

Těsto je klasické kynuté, jen s tím rozdílem, že ho dělám napůl celozrnné. Sem tam ho připravuji i jen z celozrnné mouky, ale pro větší nadýchanost a tradičnější chuť ho častěji dělávám půl na půl s bílou moukou. Sami můžete vyzkoušet obojí, abyste zjistili, co je vám milejší.

U kynutého těsta je důležité ho dostatečně dochutit, aby nebylo mdlé, takže určitě nezapomeňte vanilku, citrónovou kůru a sůl.

Švestky s mákem jsou takovou hezkou českou klasikou. Možná máte svůj oblíbený rodinný recept na švestkový koláč s mákem. Toto je moje verze a já doufám, že vám zachutná.

Hezký podzim!

Švestkolmák2

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU NÁPLNÍ A DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 kostka droždí = 42 g, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
200 g mouky (dávám 100 g celozrnné pšeničné nebo špaldové a 100 g polohrubé mouky)
⅓ kostky droždí
30 g vanilkového třtinového cukru (nebo jen třtinový cukr a 1 lžička vanilkového extraktu)
90 ml mléka, teplého (obvykle dávám kravské plnotučné, i bezlaktózové)
¼ lžičky soli
strouhaná kůra z ¼ citrónu
50 g másla, rozpuštěného, teplého
1 žloutek

+ švestky, rozpůlené, vypeckované (zhruba 12 velkých švestek)
+ ½ lžičky mleté skořice a 1 lžíce třtinového cukru na posypání švestek

Náplň:
100 g máku, mletého
40 g vanilkového třtinového cukru (nebo jen třtinový cukr a 1 lžička vanilkového extraktu)
¼ lžičky mleté skořice
150 ml mléka
1 lžíce švestkových povidel (nemusí být)

Drobenka:
70 g mouky (dávám polovinu celozrnné pšeničné nebo špaldové a polovinu polohrubé mouky)
60 g třtinového cukru
50 másla, studeného

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou nebo jinou kulatou formu o průměru 26 cm a vytřete ji jednou lžící oleje. Já používám slunečnicový.
  2. Na těsto vsypejte do velké mísy mouku a uprostřed udělejte lžící důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zasypejte ho vanilkovým cukrem, zalijte teplým mlékem a nechte v klidu stát, dokud nevzejde kvásek. Stačí zhruba 15 minut.
  3. Když je kvásek hotový, přidejte do mísy sůl, citrónovou kůru, máslo a žloutek. Vypracujte vláčné, měkké a lehounce lepivé těsto. Mísu s těstem postavte na teplé místo a zhruba 1-2 hodiny nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem a nebude hezky nadýchané.
  4. Mezitím si uvařte makovou náplň. Všechny ingredience promíchejte v malém kastrůlku, přiveďte k varu a na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty povařte do zhoustnutí. Pak nechte náplň za občasného promíchání vychladnout.
  5. Na drobenku nasypejte do menší misky mouku a cukr, přidejte máslo, a vše mněte mezi prsty tak dlouho, až vznikne jemná drobenka.
  6. Když je těsto vykynuté, přendejte ho do formy a na ruce si rozetřete maličko oleje, aby se vám na ně těsto nelepilo. Pak ho pomocí dlaní a prstů jemně roztahujte do všech stran tak, aby pokrylo celou formu a po stranách vznikly trochu zvýšené okraje. Na těsto rozetřete vychladlou makovou náplň a na ni rozložte půlky švestek řeznou stranou nahoru. Každou švestku maličko posypejte skořicí a přislaďte třtinovým cukrem. Nakonec celý koláč pokryjte připravenou drobenkou.
  7. Troubu předehřejte na 200 °C, vložte koláč a pečte 5 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte 25-30 minut, až je koláč při okrajích pěkně dozlatova.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením nechte vychladnout.

Švestkolmák3

Švestkolmák4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>