Jablkové řezy s čokoládovou polevou

Autor: Táňa
04/10/2020

Jablkový moučník přijde vždy vhod, zvlášť teď na podzim. A tak by vám mohly zachutnat jablkové řezy s čokoládovou polevou.

Tento typ dezertů mám moc ráda, jsou rychlé, kypré a plné chuti. Vše se jen prošlehá, nalije do formy a za chvíli je buchetka na světě. V tomto případě ještě navíc vyšperkovaná čokoládovou polevou, a té málokdy odolám.

Jablka se výborně snesou s vanilkou, skořicí, kakaem i ořechy. Pro vůni se přidává ještě citrón a pro větší šťavnatost také rozinky. Pro dospělé doporučuji naložit si je přes noc do rumu. Mají pak doslova opojné aroma.

Jako obvykle těsto připravuji s přidáním celozrnné mouky, ale ti, kdo jí tolik neholdují, ji mohou vynechat a řezy si upéct jen z bílé mouky. I tak bude recept fungovat.

JABLKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
130 g třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
špetka soli
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 lžička skořice, mleté
150 ml rostlinného oleje (dávám slunečnicový)
100 ml vody, vlažné
1 lžíce (8 g) kakaa
50 g vlašských ořechů, namletých najemno
50 g mandlí, nasekaných nahrubo
70 g rozinek
380 g jablek, oloupaných a nastrouhaných (cca 3-4 jablka)
300 g mouky (dávám 100 g špaldové celozrnné a 200 g pšeničné polohrubé)
1 pytlíček kypřícího prášku bez fosfátů

Poleva:
100 g čokolády (dávám nejčastěji hořkou s 52 % kakaa)
1 vrchovatá lžička ztuženého tuku (tuk přidávám pro větší tekutost a lepší roztírání polevy, ale kdo se mu chce vyhnout, postačí jen čokoláda)

Na posypání:
natlučené či namleté ořechy, strouhaná čokoláda apod.

POSTUP

  1. Připravte si plech s vyšším okrajem o rozměrech 37×28 cm nebo jinou podobně velkou formu. Vyložte ho papírem na pečení, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Pojďme na těsto. Do větší mísy vložte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citrónovou kůrou, šťávou a skořicí a vyšlehejte dojemna (můžete si pomoci kuchyňským robotem). Přilijte olej s vodou a znovu prošlehejte. Pak přidejte kakao, ořechy, mandle, rozinky a jablka a dobře promíchejte. Dále vpracujte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec už jen zlehka vmíchejte sníh z bílků ušlehaný dopevna. Hotové těsto vlijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 30 minut dozlatova. Zda jsou řezy upečené, můžete vyzkoušet zapíchnutím dřevěné špejle. Měla by zůstat suchá bez nalepeného těsta.
  4. Formu s řezy vyjměte z trouby, postavte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.
  5. Mezitím si rozehřejte čokoládu s tukem v plecháčku na sporáku na nejmírnějším ohni (nevařte, jen rozehřejte a hned odstavte!), nebo třeba v ohnivzdorné misce v mikrovlnce (vždy pusťte plný výkon na několik vteřin, pak vypněte, čokoládu promíchejte, znovu zapněte plný výkon na pár vteřin, vypněte a promíchejte, a takto pokračujte, dokud se čokoláda nerozpustí. Jen hlídejte, ať se vám nespálí, jde to rychle.).
  6. Vychladlé řezy potřete čokoládovou polevou a posypejte mletými ořechy, strouhanou čokoládou, nebo ozdobte jinak podle libosti. Krájejte na menší dílky a podávejte samotné, nebo například s ušlehanou smetanou.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close