Velikonoční celozrnná vajíčka

Autor: Táňa
27/03/2018

Cukroví patří k Velikonocům stejně jako třeba beránek nebo mazanec. A samozřejmě se nabízí cukroví ve tvaru vajíček nebo oválků, které připomínají tradiční kraslice. A tak tu mám recept na velikonoční celozrnná vajíčka.

Pečení tohoto cukroví se nikterak neliší od pečení vánočního cukroví. To znamená vyválet těsto, které chvíli odpočívalo v lednici, vykrájet a upéct tvary, které se pak po dvou slepují, polévají polevou a ozdobí. Docela příjemná práce, která vás naladí na přicházející svátky a při které vám cukroví nádherně provoní domov vanilkou, skořicí a pečenými lískovými oříšky.

Do těsta jsem zvolila svou oblíbenou celozrnnou špaldovou mouku, ale výborná je i celozrnná pšeničná. No, a kdo zásadně netrvá na zdravější celozrnné verzi cukroví, vystačit si může i s běžnou bílou pšeničnou nebo špaldovou mouku. Cukroví to neublíží, jen spíše záleží na tom, co máte raději a čemu dáváte přednost.

Do pečení zapojte klidně i děti, zabaví se a ještě budou mít radost, že se na všem tom tvoření samy podílely.

Přeji vám příjemné pečení a veselé Velikonoce!

VELIKONOČNÍ CELOZRNNÁ VAJÍČKA

INGREDIENCE

(1 lžička = 5 ml)

250 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
40 g moučkového třtinového cukru
20 g vanilkového třtinového cukru
50 g lískových oříšků, namletých najemno
½ lžičky mleté skořice
strouhaná kůra a šťáva z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
150 g másla, studeného
1 vejce

+ domácí rybízová marmeláda či oblíbený krém na slepování, čokoláda na polévání, cukrové ozdoby

POSTUP

  1. Připravte si 2 velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
  2. Na těsto v míse smíchejte mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, oříšky, skořici a citrónovou kůru a šťávu. Poté přidejte máslo a vejce a vypracujte hladké pevné těsto. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do mikroténového sáčku a dejte na minimálně půl hodiny odpočívat do lednice (můžete klidně i přes noc, jen ho před použitím nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby trochu změklo).
  3. Těsto pak rozválejte na válu posypaném moukou nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný cca 3 mm, vykrájejte z něj tvary vajíček nebo oválků a přeneste je na připravené plechy.
  4. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou lehounce zlátnout. (Stejný postup opakujte i u dalších plechů.)
  5. Upečené tvary jsou po vytažení z trouby křehké a snadno by se mohly polámat, proto je nechte na plechu zcela vychladnout, než je sundáte.
  6. Vychladlé tvary pak slepujte po dvou marmeládou, případně libovolným krémem, polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte cukrovými ozdobami, oříšky nebo i jinak podle vlastní libosti.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close