Banánový chléb s mákem a hruškou

Banánový chléb s mákem a hruškou

Tento recept je jednou z variací na téma banana bread, tedy banánový chléb. Obecně je celkem oblíbený a kdo jej ještě nevyzkoušel, možná by mohl už jen pro tu zkušenost. Jeden recept na Banánový rýžovo-kukuřičný chléb už tu mám. Ten je docela nevšední použitím bezlepkových mouk a rýžového sirupu. Dnešní recept na banánový chléb s mákem a hruškou je o něco tradičnější a opět z kategorie těch zdravějších dezertů.

Chléb má sladkou chuť díky javorovému sirupu, který je jediným přidaným sladidlem, a zároveň díky cukrům přirozeně se vyskytujícím v banánech. Proto rozhodně stojí zato nechat banány hodně uzrát až přezrát. Trochu přírodního cukru obsahuje také hruška, která navíc dodává chlebíčku příjemnou svěžest a vlhkost.

Chléb obvykle peču ze směsi celozrnné a hladké špaldové mouky, ale nebojte se vyzkoušet vlastní varianty např. s přídavkem polohrubé pšeničné nebo bezlepkové mouky.

Já jsem se rozhodla přidávat do tohoto chlebíčku i mletý mák. Nejen proto, že jsem skutečná milovnice máku a cokoliv makového má u mě vždy dveře dokořán, ale také pro jeho výživové vlastnosti a neotřelou chuť, která mi velmi sedne k jemnému aroma banánů.

Pak už stačí přidat jen trochu voňavého koření (skořice, vanilka, citrónová kůra) a rostlinného oleje (dávám přednost olivovému) a skvělá podzimní dobrota je připravena na cestu do trouby a pak i přímo k vám.

A abych nezapomněla, vůbec nic nezkazíte, když chléb ozvláštníte a dochutíte ještě trochou tlučených ořechů, semínky, čokoládovými peckami nebo třeba rozinkami. Udělejte si radost tím, co máte rádi.

Dobrou chuť!

BANÁNOVÝ CHLÉB S MÁKEM A HRUŠKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 240 ml, 1 lžička = 5 ml)

1 a ¾ hrnku mouky (dávám 1 h. celozrnné špaldové a ¾ h. špaldové hladké, můžete však použít např.
                                     i polohrubou pšeničnou)
⅓ hrnku máku, mletého
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
¼ lžičky soli
½ lžičky skořice, mleté
strouhaná kůra z půlky citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného), (nemusí být)
2 banány, středně velké, hodně zralé až přezrálé, namačkané nebo rozmixované na kaši
¼ hrnku mléka (kravského, rostlinného, nebo případně i vody)
1 lžička vanilkového extraktu
½ hrnku javorového sirupu, stoprocentního
⅓ hrnku oleje (dávám olivový, ale můžete použít i jiný rostlinný)
2 vejce
1 hruška, středně velká, oloupaná, vyjádřená, nakrájená na drobné kousky
+ čokoládové pecky, ořechy, rozinky, semínka dle chuti (nemusí být)

POSTUP

  1. Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte ji papírem na pečení nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Já jsem použila formu o rozměrech 26x10x6,5 cm.
  2. Ve větší míse promíchejte suché ingredience, tedy mouku, mák, kypřící prášek, sůl a skořici.
  3. V jiné nádobě prošlehejte všechny mokré ingredience, tedy rozmělněné banány, mléko (vodu), vanilkový extrakt, javorový sirup, olej a vejce.
  4. Mokrou směs přilijte k suchým ingrediencím a prošlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte nakrájenou hrušku, případně i ořechy, rozinky, čokoládu, semínka atd.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte dorovna.
  6. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s těstem a pečte cca 50-60 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušejte dřevěnou špejlí. Zapíchněte ji do chleba a pokud je po vytažení čistá bez nalepeného těsta, je chléb hotový.
  7. Chléb vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát ve formě. Pak ho opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *