Kynuté celozrnné vafle

Autor: Táňa
04/01/2019

Prvním letošním receptem, který vkládám na blog, je recept na kynuté celozrnné vafle.

Myslím, že na začátek nového roku je to fajn dezert. Z celozrnné mouky, s vůní vanilky a citrónové kůry.

Jakou další příchuť či aroma vaflím dáte, je už jen na Vás. Já osobně na vaflích a palačinkách miluji kombinaci jahod, šlehačky a čokolády, jak už jsem psala u jiných podobných receptů. Abyste si také pochutnali, zvolte opravdu jakoukoliv oblíbenou přísadu – marmeládu, oříšky, kysanou smetanu, javorový sirup, různé polevy a podobně.

Příprava není nikterak náročná. Trochu času sice zabere kynutí těsta, ale pak už jen stačí nažhavit plotýnky, nalít těsto, upéct vafle a mlsat a mlsat.

Dáte si také?

TIP! Jste-li milovníky vaflí, určitě vyzkoušejte i mé další recepty – Celozrnné vafle, Skořicové vafle s ovesnými vločkami nebo Vafle s vůní perníku.

KYNUTÉ CELOZRNNÉ VAFLE

INGREDIENCE

370 g špaldové či pšeničné celozrnné mouky
20 g (½ kostky) droždí
40 g třtinového cukru s vanilkou
500 ml mléka, teplého
¼ lžičky soli
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
4 vejce

POSTUP

  1. Do větší mísy vsypejte mouku, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, posypejte ho cukrem a zalijte teplým mlékem. Nechte stát cca 15 minut, až vzejde kvásek. Pak přidejte ostatní ingredience, tedy sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a všechna vejce. Ušlehejte husté těsto a nechte ho kynout cca 1 hodinu.
  2. Plotýnky vaflovače potřete pomocí mašlovačky troškou rostlinného oleje a nechte je rozpálit.
  3. Pomocí naběračky nalévejte těsto do vaflovače (na každou vafli zhruba jednu malou naběračku těsta), a pečte cca 3-5 minut podle toho, jak moc chcete mít vafle propečené a křupavé.
  4. Hotové vafle můžete podávat teplé i studené. Nejlepší jsou čerstvě upečené, ozdobené například ovocem, šlehačkou, marmeládou, polité čokoládou, javorovým sirupem, posypané oříšky, semínky atd. 

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 10-12 kusů vaflí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close