Gevulde Koeken (Křehké koláčky s mandlovou náplní)

Autor: Táňa
16/01/2022

Při zkoumání nových receptů na internetu jsem narazila na Gevulde Koeken, křehké koláčky plněné mandlovou náplní. A jako milovnici mandlí a všeho ořechového mi hned padly do oka. Jde o recept z nizozemské kuchyně.

Recept jsem si trochu poupravila. Část hladké pšeničné mouky jsem nahradila moukou bezlepkovou. Chtěla jsem těsto maličko odlehčit a bezlepková mouka mu také dodá na větší křehkosti. Pokud byste se však chtěli přísně držet původního receptu, použijte pouze hladkou pšeničnou mouku.

Bílý cukr jsem vyměnila za třtinový a lehce snížila jeho množství.

Koláčky jsou po upečení křehké, pak mírně ztvrdnou. Můžete je však jíst ihned bez rozležení.

V menších tvarech si je umím představit i jako nevšední vánoční cukroví. Příjemně chutnají a voní po másle a mandlích.

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Gevulde Koeken (Křehké koláčky s mandlovou náplní)

GEVULDE KOEKEN (KŘEHKÉ KOLÁČKY S MANDLOVOU NÁPLNÍ)

INGREDIENCE

Těsto:
300 g hladké pšeničné mouky (mám vyzkoušeno i 200 g pšeničné hladké a 100 g bezlepkové mouky, např. Doves Farm)
200 g másla, studeného, pokrájeného na menší kousky
špetka soli
80 g moučkového třtinového cukru
nastrouhaná kůra z ⅓ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

+ našlehané vejce na potření koláčků a plátky mandlí na ozdobu

Náplň:
140 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
100 g moučkového třtinového cukru
1 vejce
nastrouhaná kůra z ⅓ citrónu

POSTUP

  1. Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
  2. Na těsto ve velké míse smíchejte mouku, máslo, sůl, cukr a citrónovou kůru. Vypracujte hladké jemné těsto. Pro urychlení práce si můžete pomoci kuchyňským robotem. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočívat do lednice.
  3. Mezitím si připravte náplň. Na ni v menší misce promíchejte všechny ingredience, tedy mandlovou mouku, cukr, vejce a citrónovou kůru.
  4. Hotové těsto rozválejte na válu posypaném moukou (nebo např. mezi dvěma archy papíru na pečení) na plát silný cca 3-4 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru 4 cm. Polovinu koleček přeneste na připravený plech. Z mandlové náplně tvořte kuličky asi 1 cm velké, každou lehce zploštěte a položte doprostřed vykrájených koleček na plechu. Okraje naplněných koleček lehounce potřete studenou vodou, všechny přiklopte zbylými vykrájenými tvary a při okrajích dobře přimáčkněte. Každý koláček potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte plátkem mandle.
  5. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte plech s cukrovím a pečte cca 10 minut nebo dokud okraje tvarů nezačnou jen lehounce zlátnout.
  6. Upečené koláčky nechte po vytažení z trouby chvíli zchladnout na plechu, aby se zahorka nepolámaly. Pak je sejměte a nechte zcela vychladnout.

Gevulde Koeken (Křehké koláčky s mandlovou náplní)

Gevulde Koeken (Křehké koláčky s mandlovou náplní)

Gevulde Koeken (Křehké koláčky s mandlovou náplní)

Gevulde Koeken (Křehké koláčky s mandlovou náplní)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close