Čokoládovo-skořicové věnečky

Čokskořvěn1

Už dlouho jsem se na ně chystala a teď konečně přišel jejich čas. Na pohled půvabné, na chuť jemné a delikátní a navíc nádherně voní. Čokoládovo-skořicové věnečky.

Věnečky jsou z kynutého těsta a přestože obvykle používám čistě celozrnnou mouku, tentokrát doporučuji namíchat ji 1:1 s bílou pšeničnou moukou, která těsto přeci jen trochu odlehčí a věnečky budou trochu nadýchanější.

Kdo s celozrnnými těsty teprve začíná, může nejdříve vyzkoušet péci z bílé mouky a celozrnnou přisypat jen v menším množství, aby si vyzkoušel, jak se pak těsto chová a jak chutná. A příště přidat celozrnné mouky zase o trochu víc. Kynuté celozrnné těsto nikdy není tak nadýchané jako z mouky bílé a také má trošku jinou chuť.

Každopádně, aby nebylo kynuté těsto mdlé, nezapomeňte ho dobře osolit a ovonět vanilkou a citrónovou kůrou.

Dvěma dalšími podstatnými ingrediencemi jsou čokoláda a skořice, díky nimž mají věnečky neodolatelné aroma. Zvolte kvalitní čokoládu. Zda bude hořká či mléčná, to už je na vaší chuti. No, a skořice? Bez té se spousta sladkého pečiva prostě neobejde. A je to případ i těchto věnečků. Skořice je základ.

Věnečky jsou na pohled zvláštně a krásně tvarované. A kupodivu to není až tak složité. Způsob přípravy samozřejmě vysvětluji níže a pro představu vám mohou pomoci i přiložené fotky.

Přeji vám, abyste si pochutnali tak jako my doma. Tyhle věnečky za tu trochu práce a úsilí opravdu stojí. Uvidíte sami :-).

Čokskořvěn2

ČOKOLÁDOVO-SKOŘICOVÉ VĚNEČKY

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka droždí = 42 g)

Těsto:
320 g mouky (½ celozrnné špaldové a ½ pšeničné polohrubé)
½ kostky (21 g) čerstvého droždí
1 lžíce třtinového cukru s vanilkou
180 ml mléka, teplého
¼ lžičky soli
1 žloutek
3 lžíce rostlinného oleje
strouhaná kůra z půlky citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

Náplň:
100 g másla, povoleného při pokojové teplotě
60 g třtinového cukru (použila jsem light muscovado)
2 lžičky mleté skořice
70 g hořké čokolády, nastrouhané (použila jsem s 52 % kakaa)
(+ případně ořechy nebo rozinky podle chuti)

POSTUP

  1. Připravte si dva velké plechy a vyložte je papírem na pečení.
  2. Na těsto dejte do mísy mouku a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, zasypejte ho cukrem, zalejte teplým mlékem a nechte cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Pak přidejte sůl, žloutek, olej a citrónovou kůru a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
    Nebo:
    Použijete-li k přípravě těsta domácí pekárnu, jednoduše do ní nejprve vložte všechny tekuté ingredience, poté všechny suché a zapněte program „Dough“ („Těsto“). Pekárna těsto sama uhněte a nechá ho vykynout.
  3. Mezitím si připravte náplň. Do misky dejte máslo, cukr, skořici a nastrouhanou čokoládu a vše dobře rozmíchejte v roztíratelnou hmotu.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné díly. Vezměte jeden díl a na lehce pomoučeném vále ho rozválejte na tenký obdélník o rozměrech přibližně 15×23 cm. Na něj rozetřete až pěkně k okrajům ¼ čokoládové náplně. (Na náplň můžete podle chuti nasypat ještě ořechy nebo rozinky, chcete-li). Pak těsto od delší strany pevně zaviňte do rolády. Roládu ostrým nožem podélně prokrojte tak, aby na jednom konci zůstala spojená. Postačí, když zůstane nedokrojená asi 2 cm od konce. Obě rozkrojené části rolády teď otočte řeznou stranou nahoru a od nedokrojeného konce je začněte spolu zamotávat do provázku. Pak upletený provázek stočte do věnce a konce k sobě úhledně připojte.
  5. Stejný postup jako v bodu 4 zopakujte i u zbylých 3 dílů těsta. Získáte tak 4 věnečky. Přendejte je na připravené plechy, na každý plech položte 2 věnečky. Nechte je ještě chvíli kynout, stačí tak 20 minut.
  6. Troubu vyhřejte na 180 °C. Vložte jeden plech s věnečky a pečte zhruba 20-25 minut nebo dokud věnečky pěkně nezezlátnou. Pak upečte i věnečky na druhém plechu.
  7. Upečené věnečky nechte vychladnout a pak už můžete směle ochutnávat.
  8. Věnečky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, takto v pořádku vydrží několik dní.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 4 věnečky o průměru cca 15-20 cm.

Čokskořvěn3

Čokskořvěn4

Čokskořvěn5

Čokskořvěn6

Čokskořvěn7

Čokskořvěn8

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>