Jahodové nebo malinové nanuky

Jahodmalnanu1

Letos jsem svým dětem k Mezinárodnímu dni dětí připravila nanukové hody. Jako většina malých capartů mají i ti moji rádi mražené pochoutky. A protože si je chceme dopřávat ve zdravější podobě, než jsou ty kupované, děláme si vlastní domácí. Jsou vynikající, víme, co jsme do nich dali, a navíc si u přípravy užijeme spoustu legrace. Mám radost, když mi děti pomáhají a když se samy nadšeně zapojí. Povídáme si, zdravě mlsáme a vůbec je to moc hezky strávený společný čas.

Tentokrát jsme se rozhodli pro nanuky z jahod a malin. Neměli jsme po ruce čerstvé ovoce, tak jsme sáhli po tom mraženém, ale jakmile bude příležitost a na zahradě nová úroda, určitě si nanuky uděláme znovu. Z čerstvého ovoce jsou totiž nejlepší. Kombinace jahod a malin je prostě úžasná, ale nanuky můžete vyzkoušet i jenom z jahod, nebo pouze z malin a výsledek bude neméně skvělý.

Kromě ovoce budete potřebovat už jen dvě ingredience. Smetanu a cukr. Já mám ráda klasickou chuť smetany ke šlehání a světlého třtinového cukru. Ale protože také ráda zkouším zdravější alternativy, už jsem nanuky dělala i z kokosového mléka místo smetany a javorového sirupu místo cukru. Nebojíte-li se nových chutí, vyzkoušejte i tuto verzi nanuků, protože jsou opravdu výborné a také velmi zdravé, takže mlsat je můžete bez výčitek :-).

TIP! Máte rádi i zmrzliny? Potom vyzkoušejte také zajímavý recept na Zmrzlinu z banánů a arašídového másla.

Jahodmalnanu2

JAHODOVÉ NEBO MALINOVÉ NANUKY

INGREDIENCE

450 g jahod, malin nebo jejich směsi, čerstvých či mražených
50 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara), (nebo více podle chuti)
200 ml smetany ke šlehání

POSTUP

  1. Připravte si formičky s držacími víčky na výrobu nanuků.
  2. Čerstvé ovoce opláchněte v tekoucí vodě a zbavte ho stopek. Pokud použijete mražené ovoce, nechte ho trochu povolit při pokojové teplotě, aby šlo dobře mixovat. Ovoce vložte do mixéru, přisypejte cukr a přilejte smetanu. Nechte vše mixovat tak dlouho, až vznikne hladká a jemná ovocná směs. Pokud se vám bude zdát málo sladká, přidejte cukr (nebo jiné sladidlo) podle své chuti.
  3. Ovocnou směs nalijte pomocí lžíce či malého trychtýřku do formiček na nanuky a uzavřete je víčky.
  4. Připravené nanuky vložte do mrazáku a nechte je mrazit, dokud zcela neztuhnou. Nejlépe přes noc.
  5. Až budete chtít zmražené nanuky konzumovat, ponořte je na chviličku do hrnku s hodně teplou vodou tak, aby se namočila téměř celá formička, ale voda se nedostala na zmraženou ovocnou hmotu. Poté formičkou opatrně zahýbejte do stran, až se sama uvolní a nanuk půjde lehce vyjmout.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 10-12 nanuků.

Jahodmalnanu3

4 comments

    • Tana

      Děkuju, Maru. Zkoušela jsem čokoládové i vanilkové. Recepty sem určitě postupně přidám. A i když jsem opravdu velký kávomil, tak kávové nanuky jsem ještě nezkoušela :-). Vy ano? Povedly se?

      Reply
  • Já právě ještě ne :) Jenom jsem dělala smothies z lesního ovoce a nakonec to zamrazila a povedl se nanuk :) Ale říkala jsem si, že bych udělala čokoládové a kávové, jelikož obojí miluju :) Nebo s Caro, variantu bez kofeinu a mohly by si pochutnat i děti… Pokud někdy něco podobného vyzkoušíte vy, ráda se podívám na recept :) Jak jsou teď ty horké dny, tak to k nanukovým receptům svádí! :)

    Reply
    • Tana

      To ano, v tom horku je lepší mlsat něco studeného, než stát u rozpálené trouby. Nanuky z kávy nebo z Cara musí být skvělé, to je dobrý tip! Tak uvidíme :-).

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>