Meruňkové řezy s kokosem a čokoládou

Autor: Táňa
30/08/2017

Meruňřezkokčok1

Léto pomalu končí, ale stále je na zahradě spousta ovoce, ze kterého se dají vykouzlit mnohé dobroty. Například meruňky. Pro svou sladkost i lehkou nakyslost skvělé do nejrůznějších dezertů a moučníků. Mám je ráda. A pokud i vy, můžete vyzkoušet meruňkové řezy s kokosem a čokoládou.

Budete potřebovat nejlépe čerstvé meruňky. Pokud vám však mrazák praská ve švech kvůli zásobám mražených nebo ve sklepě stojí plno sklenic těch kompotovaných, klidně sáhněte i po nich. V tom případě je ale nechte rozmrazit a dobře okapat, aby vám do těsta nepustily příliš vody.

Když si předem nachystáte všechny ingredience k ruce, pak už je samotná příprava řezů velmi rychlá. Vše prošleháte, vmícháte meruňky a čokoládu, nalijete do formy a upečete. Tyto řezy patří mezi ty snadnější a udělané v cuku letu.

Kdo mé recepty už zná, ví, že sáhnu raději po celozrnné mouce, než po té bílé. Ale u litých, bábovkových a podobných těst mám raději kombinaci celozrnné a bílé. Vyhovuje mi taková ta klasičtější chuť, které pouze s celozrnnou nelze docílit. Ale to je jen můj osobní pocit a vy sáhněte po tom, co chutná vám. Klidně jen po celozrnné, nebo jen po bílé. Řezy by se měly povést tak jako tak.

Aroma těsta posílí strouhaný kokos, vanilka a čokoláda. Je jedno, jaký druh čokolády zvolíte, ale vyberte si nějakou kvalitnější, ať si pochutnáte.

Dále už to nechám na vás. Zda si upečené řezy dozdobíte, doplníte nějakou další ingrediencí, nebo je ponecháte jen tak. Každopádně ale doufám, že se vše podaří.

Meruňřezkokčok2

MERUŇKOVÉ ŘEZY S KOKOSEM A ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml)

110 g másla, pokojové teploty
100 g (½ hrnku) světlého třtinového cukru
1 lžička vanilky (extrakt, pasta, třtinový vanilkový cukr atd.)
špetka soli
2 vejce
⅓ hrnku jablečného nebo meruňkového džusu (případně vody)
120 g (1 a ¼ hrnku) strouhaného kokosu
220 g (1 a ½ hrnku) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (nebo kombinace celozrnné a bílé dle libosti)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
100 g (½ hrnku) hořkých nebo mléčných čokoládových pecek, nebo čokolády posekané na kousky
400 g (asi 15 menších) čerstvých vypeckovaných meruněk, nakrájených na čtvrtiny (případně mražených či kompotovaných, které necháte okapat)

POSTUP

  1. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 20 cm nebo jinou formu podobné velikosti. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou či kokosovou moučkou, nebo ji vyložte papírem na pečení.
  2. Ve větší míse vyšlehejte dojemna máslo, cukr, vanilku a sůl. Postupně přišlehejte obě vejce a džus (případně vodu). Do této mokré hmoty přisypejte suché ingredience, tedy kokos a mouku s kypřícím práškem a promíchejte. Nakonec už jen zlehka vmíchejte čokoládu a meruňky. Hotové těsto vlijte do formy a rozetřete dorovna.
  3. Troubu vyhřejte na 200 °C. Vložte formu a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 35-40 minut nebo dokud okraje těsta lehce neztmavnou a mírně se neodlepí od formy. Pokud si nebudete jisti, že už jsou řezy upečené, zkuste do nich vpíchnout dřevěnou špejli a pokud se na ni těsto nebude lepit, je upečeno.
  4. Upečené řezy vyjměte z trouby a nechte je chvíli odstát ve formě. Pak je z ní ještě zatepla opatrně vyklopte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  5. Vychladlé nakrájejte na menší dílky a před podáváním libovolně dozdobte, například čokoládou, šlehačkou apod.

Meruňřezkokčok3

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close