Kokosové řezy se šlehačkou

Autor: Táňa
14/02/2022

Komu by se neosvědčily rychlé jednoduché řezy na plech, které chutnají a jejich příprava nezabere půl dne v kuchyni? Takovými jsou i kokosové řezy se šlehačkou.

Tento recept pravděpodobně dobře znáte, jeho varianty běžně kolují mezi kuchtíky a kuchtičkami. Ale přesně tyhle prověřené oblíbené recepty jsou nejlepší a rádi se k nim vracíme. A každý si přitom může udělat nějaké malé úpravy podle svého.

Tak například já obvykle trochu snižuji množství cukru a část bílé mouky měním za celozrnnou.

Smetana, kterou se těsto s kokosovou posypkou po upečení zalije, zajistí, že řezy jsou ve výsledku nádherně vláčné a kypré.

Řekla bych, že tahle buchta nabízí skvělou kombinaci chutí a větší pomlsání, než se na první pohled může zdát.

Vyzkoušejte sami. Dobrou chuť!

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Navštivte také náš e-shop a vyberte si něco pro radost.

Kokosové řezy se šlehačkou

KOKOSOVÉ ŘEZY SE ŠLEHAČKOU

INGREDIENCE

(1 hrnek = 240 ml)

Těsto:
2 hrnky mouky (dávám ½ hrnku špaldové celozrnné a zbytek pšeničné polohrubé)
⅔ hrnku třtinového cukru (včetně vanilkového)
1 kypřící prášek bez fosfátů
špetka soli
nastrouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 hrnek mléka (dávám polotučné)
½ hrnku oleje (dávám slunečnicový)
2 vejce

Posypka:
1 hrnek kokosu, strouhaného
¼ hrnku moučkového třtinového cukru

+ 1-2 kelímky (250-500 ml) smetany ke šlehání, tekuté (dávám 31% smetanu)

POSTUP

  1. Budete potřebovat vyšší plech o rozměrech 38×29 cm nebo jinou podobně velkou formu. Vyložte ho papírem na pečení, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Nejprve si připravte posypku smícháním kokosu s moučkovým cukrem.
  3. Na těsto ve větší míse promíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru. V jiné nádobě prošlehejte mléko, olej a obě vejce. Tekutou směs vlijte k suchým přísadám a dobře prošlehejte. Hotové těsto nalijte do formy, rozetřete a po celém povrchu rovnoměrně zasypejte kokosovou posypkou.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C, vložte naplněný plech a pečte cca 20-25 min do lehkého zezlátnutí kokosu.
  5. Upečené řezy vyjměte z trouby na chladící mřížku a ještě horké je po celém povrchu zalijte tekutou smetanou (já na velikost své formy dávám cca jeden a půl kelímku smetany, ale přidat či ubrat můžete podle své chuti).

Kokosové řezy se šlehačkou

Kokosové řezy se šlehačkou

Kokosové řezy se šlehačkou

Kokosové řezy se šlehačkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close