Dnes jsem zabrousila do vod veganské kuchyně. Ti z vás, kdo ještě nikdy neokusili nic z veganských pokrmů, nemusí mít obavy, protože se mezi nimi najde velmi mnoho opravdu vynikajících lahůdek.
Ovesné hrudky, jak sám název napovídá, jsou slazené datlovým sirupem a také rozmixovaným banánem. Obsahují tedy pouze čistě přírodní cukry. Kromě ovoce a ovesných vloček na přípravu hrudek nepotřebujete už mnoho dalších ingrediencí. Natlučete ořechy, vše jemně osolíte a přidáte trošku vody. Opravdu velmi snadné a rychlé.
Použijete-li ovesné vločky bez lepku, i hrudky budou bezlepkové. Navíc bez přidaného cukru, bez tuku, bez vajec a bez mléčných výrobků. Upečené hrudky mají výraznou ovocnou chuť, měkkou konzistenci a jsou hezky šťavnaté.
OVESNÉ HRUDKY S DATLOVÝM SIRUPEM
INGREDIENCE
(1 hrnek = 250 ml)
1 banán, středně velký, dobře uzrálý
65 ml (80 g nebo ¼ hrnku) datlového sirupu
1 lžíce (15 ml) vody
120 g (1 hrnek) ovesných vloček, jemně mletých
40 g (¼ hrnku) ořechů, natlučených nahrubo
¼ lžičky soli
POSTUP
- Připravte si velký plech a vyložte ho papírem na pečení.
- Do vyšší nádoby vložte oloupaný banán, přilejte datlový sirup a lžíci vody a vše rozmixujte ponorným mixérem najemno.
- Do mísy vsypejte ovesné vločky, natlučené ořechy a sůl a promíchejte je. Poté do nich přidejte banánovou směs a vše promíchejte v těsto. Z hotového těsta udělejte lžičkou na plech malé hromádky.
- Troubu předehřejte na 190 ºC a hrudky do ní dejte péci na cca 10-12 minut nebo dokud nezačnou na okrajích mírně hnědnout.
- Upečené hrudky nechte po vytažení z trouby chvíli zchladnout na plechu, aby ztuhly, a poté je můžete přenášet a servírovat.
Z uvedeného množství ingrediencí upečete 18-20 hrudek o velikosti 4-5 cm.