Linecký oříškový koláč

Autor: Táňa
20/05/2016

1

Lineckého není nikdy dost. Na Vůni vanilky mám už recepty na Linecké celozrnné cukroví a Linecké ořechové celozrnné cukroví, ale koláč dosud chyběl. A tak to dnes napravuji a přidávám i recept na úžasný linecký oříškový koláč.

Už jsem se přiznala, že mám moc ráda linecké cukroví a tak ani tenhle koláč není výjimkou. Bezpochyby i proto, že těsto obsahuje mleté lískové oříšky. A jelikož jsem milovnice všech možných ořechů a semínek, pro mě osobně je to milý bonus. Máte-li to také tak, tento koláč vás určitě nezklame.

Pro obměnu můžete vyzkoušet i další varianty a do těsta místo lískových oříšků zapracovat mleté mandle nebo mleté vlašské ořechy, čímž získáte pokaždé trochu jinou výslednou chuť.

Kromě oříšků velkou část koláče tvoří koření. Mletý hřebíček a mletá skořice mají nádherné aroma a v chuti těsta perfektně vyniknou. Nesmím zapomenout ani na vanilku a citrónovou kůru, které k lineckému těstu už neodmyslitelně patří. Těsto dělávám nejčastěji ze špaldové celozrnné mouky a spolu s ostatními voňavými ingrediencemi jde opravdu o výbornou kombinaci.

Když linecký koláč, tak tradičně a nejčastěji rybízový džem, ale velmi dobře se hodí i meruňkový, malinový nebo třeba švestkový. Nebojte se sáhnout do domácích zásob a využít zavařeniny, kterou máte zrovna po ruce. U nás takto často bývá na stole linecký koláč s naším meruňkovým, jahodovým nebo právě rybízovým džemem. Domácí je domácí a navíc se tak dají výborně zužitkovat zbytky nebo přebytky ovocných zavařenin.

A teď už jen, ať se pečení podaří a koláč vám chutná :-).

2

LINECKÝ OŘÍŠKOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE

Těsto:
250 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
80 g světlého třtinového cukru
špetka soli
1 lžička vanilky (např. extraktu, pasty, vanilkového cukru apod.)
100 g lískových oříšků, umletých najemno
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
1 hřebíček, rozemletý nebo roztlučený
¼ lžičky mleté skořice
1 vejce
150 g másla, studeného, pokrájeného na kousky

Náplň:
rybízový nebo meruňkový džem (cca 350 g)

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat.
  2. Na těsto v míse promíchejte mouku, třtinový cukr, sůl, vanilku, lískové oříšky, citrónovou kůru, hřebíček a skořici. Pak přidejte vejce a máslo a vypracujte pevné hladké těsto. Nemusíte ho hníst příliš dlouho, aby máslo nezačalo tát. Hotové těsto zabalte do mikroténového sáčku a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
  3. Uleželé těsto rozdělte na dvě části, jednu o trochu větší než tu druhou. Větší část těsta rozválejte na pomoučeném válu nebo mezi dvěma mikroténovými sáčky na velikost koláčové formy, a vyložte jím její dno i boky. Pak těsto po celé ploše potřete rybízovým nebo meruňkovým džemem.
  4. Druhý díl těsta vyválejte na kolo o něco větší, než je koláčová forma, a pak ho ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky. Záleží na vás, jak široké je chcete mít. Pak z nich vytvořte na koláči mřížku. Je více způsobů, jak mřížku z těsta vytvořit, ale nejjednodušší je ten, kdy polovinu proužků rozložíte v pravidelných odstupech ve stejném směru přes džem, a poté stejným způsobem rozložíte druhou polovinu proužků tak, aby byly v pravém úhlu k těm prvním. Nakonec přesahující okraj těsta zarovnejte a ozdobně upravte.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte koláč a pečte asi 40-50 minut nebo dokud těsto pěkně nezezlátne.
  6. Upečený koláč vyndejte z trouby a i s formou postavte na kovovou chladicí mřížku. Krájejte až po vychladnutí, aby marmeláda z koláče nevytékala. Je lepší nechat koláč rozležet přes noc, aby těsto natáhlo vlhkost džemu a změklo. Uchovaný na chladném místě koláč vydrží v pořádku několik dní.

3

4

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close