Cinnamon Rolls (Skořicové rolky)

Cinnamonrolls1

Skořici používám často a ráda. Je voňavá, lahodná, v chladných dnech příjemně zahřeje tělo a každý dezert, do něhož se přidá, promění v neobyčejnou pochoutku. A přesně takovou pochoutkou jsou cinnamon rolls neboli skořicové rolky. Člověk by pomyslel, že běžné kynuté těsto se sladkou máslovou náplní a cukrovou polevou není ničím výjimečné a já přesto tvrdím, že je. A to právě díky té skořici.

Kynuté těsto není nikterak složité, ale potřebuje dostatek času, aby dobře vykynulo. Máte-li k dispozici domácí pekárnu, můžete ji na přípravu kynutého těsta použít. Já už ho ani u jiných kynutých moučníků jinak nedělám. Navíc mi pekárna ušetří čas, protože sama těsto prohněte i nechá vykynout. Z vlastní zkušenosti doporučuji kynuté těsto dobře osolit. Bez soli je těsto mdlé a „něco tomu chybí“. To samé, co o soli, platí i o citrónové kůře, kterou přidávám vždy a těsto je s ní chutnější. Původní recept na skořicové rolky počítal s použitím bílé pšeničné mouky. Já je peču z celozrnné špaldové a protože těsta z celozrnné mouky většinou nebývají tak nadýchaná jako z mouky bílé, je třeba s tím trochu počítat. Samozřejmě můžete zkusit i verzi pouze s bílou moukou, nebo dát půl celozrnné a půl bílé a sami si vyzkoušet, co Vám bude vyhovovat.

Skořicová náplň je výborná. Bílý cukr jsem nahradila tmavým třtinovým, který je nutričně bohatší, obsahuje velké množství zdravé melasy a má výraznou, trochu karamelovou chuť. Já do náplně přidávám ještě vlašské ořechy a také rozinky, které nechávám přes noc namočené v rumu. Asi nemusím psát, jak skvělé aroma a příchuť potom mají :-).

Výsledný vizuální i chuťový efekt nakonec doladí cukrová poleva. Ačkoliv běžně sladím trochu méně, musím říct, že na skořicových rolkách by ta sladká tečka navrch neměla chybět. Rolky samy o sobě nejsou přehnaně sladké, takže se nemusíte bát je na povrchu zahalit do cukrové polevy. Pokud byste však přece jen váhali, stačí snížit množství ingrediencí na polevu o polovinu a rolky jen lehce pocákat (tak, jak je to vidět i na mých fotkách).

Skořicové rolky jsou nejen výbornou sladkou snídaní či milým pohoštěním k odpolednímu čaji, ale krásně se vyjímají také na svátečním stole. U nás například mimo jiné i na tom velikonočním.

Přeji dobré chutnání!

Cinnamonrolls2 

CINNAMON ROLLS (SKOŘICOVÉ ROLKY)

INGREDIENCE

Těsto:
310 g špaldové celozrnné mouky
1 sáček sušeného droždí (10 g), nebo ½ kostky čerstvého droždí (20 g)
40 g světlého třtinového cukru (light muscovado, demerara)
125 ml mléka, teplého
60 g másla, rozpuštěného, teplého
¾ lžičky soli
½ lžičky vanilky (extraktu, pasty, esence)
strouhaná kůra z ¼ citrónu
1 vejce

1 lžíce mléka na potření

Náplň:
50 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado), případně světlého třtinového cukru
1 lžíce špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
2 lžičky mleté skořice (máte-li ji rádi, můžete i více)
40 g másla, pokojové teploty
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů, nasekaných na kousky

Poleva:
70 g světlého třtinového cukru (light muscovado, demerara), namletého na jemnou moučku
½ lžičky vanilky (extraktu, esence, pasty)
1-2 lžíce mléka (dle potřeby)

POSTUP

  1. Připravte si kulatou formu o průměru 23 cm a vymažte ji máslem.
  2. Do mísy dejte mouku a udělejte v ní malý důlek. Do něj vsypejte sušené, nebo rozdrobte čerstvé droždí, zasypejte ho cukrem, zalejte teplým mlékem a nechte cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. (Pokud použijete sušené droždí, stačí obsah sáčku rozmíchat s moukou rovnou bez přípravy kvásku, ale já tento krok s kváskem provádím raději pokaždé, abych měla jistotu, že těsto dobře nakyne.) Poté přidejte máslo, sůl, vanilku, citrónovou kůru a vejce a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
    Nebo:
    Použijete-li k přípravě těsta domácí pekárnu, jednoduše do ní nejprve vložte všechny tekuté ingredience, poté všechny suché a zapněte program „Dough“ („Těsto“). Pekárna Vám těsto sama uhněte a nechá ho vykynout.
  3. Mezitím si připravte náplň. Do misky dejte cukr, mouku, skořici a máslo a dobře je propracujte, aby vznikla roztíratelná hmota.
  4. Z vykynutého těsta na pomoučeném válu rozválejte obdélník o rozměrech zhruba 30 x 20 cm, potřete ho skořicovou náplní, posypejte rozinkami a vlašskými ořechy a od delší strany pevně srolujte. Poté roládu překrojte napůl a každou polovinu rozkrájejte ostrým nožem na 6 dílů, takže celkem budete mít 12 rolek. Rolky rovnoměrně naskládejte do připravené formy řeznou stranou dolů a nechte je ještě 30 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 190 ºC. Vykynuté rolky ve formě potřete mlékem a dejte je péct na cca 25-30 minut nebo dokud nezačnou lehce zlátnout. Pokud by rolky na povrchu hnědly příliš rychle, můžete je na posledních 5-10 minut pečení zakrýt alobalem.
  6. Upečené rolky vyndejte z trouby, opět je potřete mlékem, a pak je buď ponechte ve formě, nebo je z formy přeneste na chladicí mřížku.
  7. Nakonec připravte středně hustou a lesklou polevu umícháním cukru, vanilky a potřebného množství mléka a rolky jí před podáváním zalejte. Skořicové rolky jsou nejlepší čerstvě upečené, ještě teplé, ale pokud se ihned nesní, jsou výborné i druhý den.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 12 rolek o průměru cca 8 cm.

Cinnamonrolls3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>