Dýňové muffiny s ovesnou drobenkou

 

Dynmufoves1 

Dnes se ráda podělím o další voňavý podzimní dezert. Dýňové muffiny s ovesnou drobenkou.

Jsou to v podstatě jednoduché muffiny z celozrnného těsta, svým způsobem ale docela výjimečné. Díky dýňovému pyré totiž získávají krásnou nevšední barvu a tím, že obsahují skořici a muškátový oříšek, také jemně pikantní kořeněnou příchuť a nezaměnitelné aroma.

Ovesná drobenka se skořicí pak dotváří lákavou, vzhledově zajímavou čepici a kromě toho s sebou nese i velký díl výsledné chuti. Myslím, že je to výborná vizuální i chuťová kombinace.

Na těchto muffinech není vlastně co pokazit. Jejich příprava vám nezabere mnoho času a odměnou vám budou kypré, jemné i hutné muffiny, které mohou docela hezky zpestřit a ozvláštnit vaši nabídku domácích podzimních dezertů. 

Dynmufoves2

DÝŇOVÉ MUFFINY S OVESNOU DROBENKOU

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml)

Těsto:
110 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
70 g světlého nebo tmavého třtinového cukru
½ lžičky vanilky (extraktu, vanilkového cukru apod.)
¼ lžičky soli
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
110 g dýňového pyré
60 ml rostlinného oleje (slunečnicový, olivový)
40 ml vody nebo rostlinného mléka
1 vejce

Drobenka:
30 g světlého třtinového cukru
50 g ovesných vloček
½ lžíce celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
½ lžičky mleté skořice
40 g másla

POSTUP

  1. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, nebo jednotlivé důlky vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Připravte si těsto. Do větší mísy vsypejte mouku, kypřící prášek, cukr, vanilku, sůl, skořici a muškátový oříšek a vše promíchejte. V jiné nádobě dobře prošlehejte dýňové pyré, olej, vodu a vejce, a tuto tekutou směs vlijte do moučné směsi. Krátce promíchejte v těsto a tím pak naplňte jednotlivé důlky ve formě do výšky zhruba dvou třetin.
  3. Na drobenku smíchejte v misce všechny uvedené ingredience a promněte je mezi prsty, aby se dobře propojily. Pak touto drobenkou rovnoměrně posypejte povrch všech muffinů.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte asi 20-30 minut nebo dokud nezačnou muffiny při okrajích lehce hnědnout a na dotek jsou pevné. Pokud do nich zapíchnete dřevěnou špejli, upečené těsto se na ni nemá lepit.
  5. Upečené muffiny nechte chvíli zchladnout ve formě, pak je opatrně vyklopte a nechte vychladnout na kovové mřížce.
  6. Muffiny můžete podávat ihned, ale ještě lepší jsou uleželé přes noc. Uchované na chladném místě vydrží až 3 dny.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 6 středně velkých muffinů.

Dynmufoves3

Dynmufoves4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *