Ořechový koláč s hořkou čokoládou

Ořechčokoláč1

Až ochutnáte tento koláč, věřím, že mi dáte za pravdu, že patří mezi ty nejlahodnější, které tento svět stvořil. Kombinace pečených zkaramelizovaných ořechů a hořké čokolády je ve sladké kuchyni malým zázrakem :-).

Ořechový koláč s hořkou čokoládou je vlastně variací na pecan pie – tedy pekanový koláč, tolik oblíbený v americké kuchyni. Důležitou součástí klasického pecan pie je kromě pekanových ořechů také kukuřičný či javorový sirup, případně med. A obvykle se ho přidává na naše poměry docela dost, takže koláč má sice vynikající chuť, ale zároveň je velice sladký.

Já jsem si proto recept upravila a koláč osladila pouze javorovým sirupem, a to v menším množství, než je u podobných receptů běžné. Kromě toho sladkost zvýší také čokoláda, kterou jsem do receptu přidala, ale díky tomu, že je hořká s vysokým podílem kakaa, nemáte pocit, že je koláč přeslazený.

Pro snadnější dostupnost jsem do náplně zvolila vlašské ořechy, které svou chutí připomínají pekanové ořechy, a myslím, že jsou i jejich solidní a o nic méně kvalitní náhražkou. Ale pokud budete mít možnost, zkuste si koláč upéci i z pekanových ořechů, protože jsou opravdu výborné a do tohoto receptu se skvěle hodí.

Korpus koláče tvoří křehké těsto s použitím špaldové celozrnné mouky, ale samozřejmě můžete zvolit i jiný druh mouky podle libosti.

Lehce karamelovou chuť ořechové náplni dodává tmavý třtinový cukr s vysokým obsahem zdravé melasy. Doporučuji nevynechat ani vanilku a sůl, které báječně vyvažují výslednou chuť koláče. 

Koláč můžete servírovat samotný, ale velmi dobře se k němu hodí také vanilková zmrzlina nebo vanilková šlehačka. Vyzkoušet ho můžete i s touto Vanilkovou omáčkou.

Ořechčokoláč2

OŘECHOVÝ KOLÁČ S HOŘKOU ČOKOLÁDOU

INGREDIENCE

Těsto:
180 g špaldové celozrnné mouky, hladké, nebo jemně mleté
110 g másla, studeného, nakrájeného na malé kousky
¼ lžičky soli
3 lžíce (45 ml) vody, studené

Náplň:
60 g tmavého třtinového cukru (dark muscovado)
125 ml javorového sirupu (stoprocentního)
1 lžička vanilky (extraktu, esence nebo pasty)
špetka soli
20 g másla, rozpuštěného, vychladlého
2 vejce
200 g (1,5 hrnku) vlašských ořechů, pokrájených nahrubo
70 g hořké čokolády (70 % kakaa), pokrájené na drobné kousky

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat.
  2. Do mísy vsypejte mouku, přidejte nakrájené máslo, sůl a vodu a vše zpracovávejte, dokud nevznikne soudržné těsto. Máslo by nemělo příliš změknout, nebo se roztéci. Proto pracujte jen do doby, kdy ingredience drží pohromadě, ale těsto není přehnětené. Hotové těsto dejte na 30 minut odpočívat do lednice.
  3. Z odleželého těsta na pomoučeném válu, nebo mezi dvěma potravinářskými fóliemi vyválejte kruh, kterým zakryjete dno i boky koláčové formy. Formu s těstem nechte odpočívat v chladu.
  4. Mezitím si připravte náplň. V misce šlehejte cukr s javorovým sirupem, dokud se dobře nespojí. Přidejte vanilku, sůl, máslo a vejce a vše dobře prošlehejte.
  5. Do formy s těstem rovnoměrně rozprostřete ořechy a kousky čokolády a vše zalejte ušlehanou náplní.
  6. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s koláčem a pečte zhruba 45 minut nebo dokud nezezlátnou okraje těsta. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout ve formě.
  7. Koláč můžete podávat teplý, či studený. Výborný je jak samotný, tak například i s vanilkovou omáčkou, zmrzlinou, nebo šlehačkou.

Ořechčokoláč3

Ořechčokoláč4

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>