Rebarborové muffiny se skořicovou posypkou

Rebmufskoric1

Už jste letos vyzkoušeli nějaký dobrý recept s použitím rebarbory? Pokud jste ještě ve fázi hledání, můžete vyzkoušet rebarborové muffiny se skořicovou posypkou. Jde o téměř klasický muffinový recept s ovocem. Těsto jsem jako obvykle připravila z celozrnné mouky, ale dobře fungovat bude i s bílou moukou.

Výsledná chuť muffinů samozřejmě stojí hlavně na rebarboře, ale důležité je také koření, které její aroma v těstě ještě zvýrazní. V tomto případě skořice, zázvor a vanilka. Máte-li ji rádi, můžete přidat i strouhanou citrónovou kůru. Já to dělávám. Muffiny potom mají lehký příjemně citrusový nádech, který skvěle podpoří chuť a svěžest ovoce.

Součástí receptu je kromě rebarbory také jablko. Oba druhy ovoce se k sobě dobře hodí, ale nebude nijak vadit, pokud se rozhodnete upéct muffiny pouze s rebarborou. Zkrátka nahradíte jablko stejným množstvím rebarbory. Jedno středně velké jablko váží něco kolem 150 g, ale určitě nemusíte bazírovat na naprosto přesné gramáži. Nebo naopak můžete uvedené množství rebarbory v receptu nahradit stejným množstvím jablíčka. Ale to už by byly jablkové muffiny :-).

Posypka z cukru a skořice je už jen jakousi sladce kořeněnou tečkou, bez které by se muffiny možná obešly, pokud byste na ní netrvali, ale můžete mi věřit, že byste se tak připravili o malý milý požitek :-).

TIP! Pokud byste rádi zkusili i další dezert z rebarbory, pro inspiraci uvádím odkaz na Rebarborový koláč s drobenkou.

Rebmufskoric2

REBARBOROVÉ MUFFINY SE SKOŘICOVOU POSYPKOU

INGREDIENCE

Těsto:
120 g másla, rozpuštěného a vychladlého
80 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara)
2 vejce
1 lžička vanilky (např. pasty, extraktu apod.)
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky soli
100 ml mléka (kravské, mandlové, ovesné apod.)
200 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
2 lžičky jedlé sody
50 g rozinek
200 g rebarbory, oloupané, nakrájené na 1 cm kousky
1 jablko, středně velké, oloupané, vyjádřené, nakrájené na 1 cm kousky

Posypka:
40 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara)
½ lžičky mleté skořice

POSTUP

  1. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky na pečení.
  2. V míse ušlehejte máslo s cukrem. Přidejte vejce, vanilku, skořici, zázvor, sůl a mléko a znova prošlehejte. Pak vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou a nakonec přidejte rozinky, rebarboru a jablko.
  3. Těstem naplňte pomocí lžíce košíčky ve formě téměř po okraj a posypejte je posypkou, kterou jednoduše připravíte smícháním cukru se skořicí.
  4. Troubu předehřejte na 180 ºC a muffiny do ní dejte péct na cca 20-25 minut nebo dokud nezačnou při okrajích lehce hnědnout.
  5. Hotové muffiny vyklopte z formy a nechte je vychladnout na chladicí mřížce.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 12 muffinů.

Rebmufskoric3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *