Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarkoldrob1

Sezóna rebarbory začala a dezerty z ní jsou úžasné. Rozhodně nepatří mezi ty chuťově mdlé. Právě naopak. Mám ráda, jak jsou díky ní příjemně nakyslé a svěží. Rebarbora se navíc výborně snáší s jiným ovocem (ano, vím, že rebarbora je botanicky spíše zeleninou, ale stejně ji ponejvíce připravujeme a baštíme jako ovoce). Skvělá je například v kombinaci s jahodami nebo jablky, ale také borůvkami, malinami a třešněmi. Z koření se k ní hodí skořice, muškátový oříšek, zázvor, vanilka nebo také citrónová kůra a šťáva. Kombinace a možnosti dochucení jsou skutečně variabilní.

Určitě jste už také slyšeli, že se to s rebarborou nemá přehánět, protože našemu organizmu neprospívá. Trochu jsem zapátrala, abych našla relevantní informace o tom, jak to s ní ve skutečnosti vlastně je. Rebarbora je hodně kyselá, neboť obsahuje velké množství kyseliny šťavelové. Zejména tedy listy, které se proto nekonzumují. V kuchyni se využívají řapíky rebarbory a měly by se vždy tepelně upravit, povařit, upéct. Kyselina šťavelová může způsobit našemu tělu potíže a protože má mimo jiné vliv také na odčerpávání vápníku z organizmu, doporučuje se konzumovat rebarboru spolu s mléčnými výrobky, bohatými na vápník. Na druhou stranu v rebarboře najdeme také některé zdraví prospěšné vitamíny, minerály, kyseliny a vlákninu. A tak budeme-li rebarboru konzumovat s rozumem a v malém množství, myslím, že není důvod si ji bez obav občas nedopřát.

Na tento rebarborový koláč s drobenkou jsem použila svou oblíbenou špaldovou celozrnnou mouku. Recept bude ale fungovat i s bílou, jinou celozrnnou nebo bezlepkovou moukou. Sladila jsem světlým třtinovým cukrem a náplň jsem dochutila skořicí. Pokud budete chtít přidat i jiné koření, např. vanilku či muškátový oříšek, určitě to nebude na škodu.

Miluju drobenku. Je to obvykle taková „třešnička na dortu“. Drobence v tomto koláči dodávají příjemnou chuť a křupavost natlučené vlašské ořechy, ale použít můžete i lískové oříšky nebo mandle. Komu by však chutnal koláč spíše bez ořechů, stačí udělat drobenku jen ze základních surovin, tedy z mouky, cukru a másla. Obě varianty jsou možné a vynikající.

Jelikož je rebarbora kyselá, možná vám může náplň připadat málo sladká. Je pouze na vás, zda si ji přisladíte více, než uvádím v receptu. Pocit sladkosti je dost individuální. Já osobně si koláč v případě potřeby doslazuji až na talíři javorovým sirupem.

Tak teď už přeji dobrou chuť a ať se vám rebarborový koláč povede.

TIP! Pokud jste milovníci rebarbory, můžete vyzkoušet i recept na Rebarborové muffiny se skořicovou posypkou.

Rebarkoldrob2

REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

INGREDIENCE

Těsto:
150 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
¼ lžičky soli
80 g másla, studeného, nakrájeného na kousky
4-5 lžic vody, studené

Náplň:
100 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara)
30 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
½ lžičky mleté skořice
400 g rebarbory, oloupané, nakrájené na cca 1 cm kousky

Drobenka:
60 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté nebo hladké
60 g světlého třtinového cukru (např. light muscovado, demerara)
50 g másla, studeného
50 g ořechů, natlučených nahrubo (nemusí být)

POSTUP

  1. Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Na těsto vsypejte do mísy mouku a sůl, přidejte máslo a vodu dle potřeby. Vše zpracujte v hladké a pružné těsto. Těsto nemusíte hníst příliš dlouho, aby nezačalo tát máslo. Hotové těsto nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
  3. Mezitím si připravte náplň. Ve větší míse smíchejte cukr, mouku a skořici, a poté přidejte nakrájenou rebarboru. Vše dobře promíchejte, aby se rebarbora sypkou směsí pěkně obalila.
  4. Uchystejte si drobenku. Do menší misky vsypejte mouku, cukr, přidejte máslo a ořechy. Všechny ingredience mněte mezi prsty, dokud nevznikne sypká a přitom lehce mazlavá drobenka.
  5. Na válu vysypaném moukou (nebo mezi dvěma kusy potravinářské fólie) rozválejte těsto na velikost koláčové formy a vyložte jím její dno i boky. Na těsto ve formě rovnoměrně rozprostřete náplň a posypejte ji drobenkou.
  6. Troubu předehřejte na 190 ºC a koláč v ní pečte zhruba 40-50 minut nebo dokud okraje koláče nezačnou lehce hnědnout.
  7. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě. Podávat ho můžete ještě teplý, nebo až zastudena.

Rebarkoldrob3

Rebarkoldrob4

Rebarkoldrob5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>