Schokoli (Kakaové kuličky plněné oříšky)

Schokoli1

Pomalu začínám s vánočními recepty. Miluji Vánoce a pečení vánočního cukroví patří k mým nejmilejším pečícím počinům. Nikterak nechvátám, samotné pečení nechávám až na prosinec, aby vše bylo co nejčerstvější. Ale baví mě zkoumat a chystat si recepty na cukroví už předem, a těšit se na všechny ty dobroty, jejich přípravu, vykrajování, slepování, zdobení a samozřejmě hlavně konzumaci :-). A o to větší legrace a zábava to je, když už na to mám i své malé dětské pomocníčky a jejich nenechavé ručičky :-).

Jedním z druhů cukroví, které letos určitě nebude chybět na našem vánočním stole, jsou schokoli neboli kakaové kuličky plněné oříšky. Recept jsem si přivezla z Rakouska, kam každoročně vyrážíme na hory. A když jsem schokoli okusila poprvé, zachutnaly mi natolik, že se hned staly dalším oblíbeným druhem na mém tradičním předvánočním seznamu cukroví.

Těsto na schokoli je jemné a velmi dobře se s ním pracuje. Svůj podíl na tom má mimo jiné také kukuřičný škrob, který je součástí receptu, a díky němuž je cukroví po upečení krásně křehké, až se rozplývá na jazyku.

Původní recept klasicky počítal s bílou pšeničnou moukou a bílým moučkovým cukrem. Můj recept na schokoli je o něco zdravější, protože jsem použila špaldovou celozrnnou mouku a světlý třtinový cukr s vanilkou. Ten si obvykle melu najemno v elektrickém kávovém mlýnku, což můžu jen doporučit. Je to rychlé a efektivní řešení, kdykoliv potřebuji mít po ruce moučkový cukr.

Hezkou barvu těstu a cukroví dodává hořký kakaový prášek. Doporučuji sáhnout po nějakém kvalitním, protože je to pak hodně znát i na chuti cukroví. A co já mám na schokoli asi nejraději, to je příjemně kořeněné aroma, kterého se jim dostává díky skořici a hřebíčku. A ty spolu s vanilkou patří k mým oblíbeným druhům vánočního koření.

Nakonec nemohu opomenout další důležitou ingredienci, bez které by se schokoli neobešly, a to jsou lískové oříšky. Spolu s kakaovo-kořeněným těstem tvoří neodolatelnou kombinaci. Pokud oříšky před vložením do těsta krátce opražíte, nejen že je pak snadno zbavíte slupky, ale navíc tak nádherně zvýrazníte a rozvinete jejich chuť. Stačí je rozložit na plech vyložený pečícím papírem a dát je na 5-10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Pak je necháte krátce vychladnout a zbavíte je slupky. Toho lehce docílíte tím, že oříšky promnete například v čisté utěrce.

Toť vše. Takto snadné a vynikající to je :-). Určitě schokoli vyzkoušejte, uvidíte, že je to výborné a na pohled docela zajímavé cukroví, které patřičně ozdobí váš vánoční sváteční stůl. A myslím, že jen u jedné kuličky na ochutnání nezůstanete :-).

Schokoli2

SCHOKOLI (KAKAOVÉ KULIČKY PLNĚNÉ OŘÍŠKY)

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

130 g (1 hrnek) špaldové celozrnné mouky, hladké nebo jemně mleté
40 g (3½ lžíce) vanilkového třtinového moučkového cukru
40 g (⅓ hrnku) kukuřičného škrobu (Maizena)
15 g (2½ lžíce) kakaa
½ lžičky mleté skořice
1 hřebíček, rozemletý nebo natlučený ve hmoždíři
125 g (½ kostky) másla, pokojové teploty

50 g (⅓ hrnku) lískových oříšků, celých, lehce opražených
vanilkový třtinový moučkový cukr na obalení

POSTUP

  1. Připravte si velký plech na pečení cukroví a vyložte ho pečícím papírem.
  2. Ve velké míse promíchejte mouku, cukr, kukuřičný škrob, kakao, skořici a hřebíček. Přidejte máslo a vše dobře zpracujte v hladké a jemné těsto. Z hotového těsta udělejte kouli, vložte ji do mikrotenového sáčku a dejte nejméně na 30 minut odpočívat do lednice.
  3. Odpočinuté těsto pak rozdělte na dva díly a z každého dílu udělejte váleček s průměrem 2 cm. Oba válečky následně nakrájejte na kousky o šířce cca 1 cm. Doprostřed každého kousku těsta vložte jeden lískový oříšek, pěkně ho těstem obalte, a v dlaních vytvarujte kuličku. Takto dále pokračujte i s ostatními nakrájenými kousky těsta. Všechny kuličky vyskládejte na připravený plech.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte plech s kuličkami a pečte cca 10-12 minut nebo dokud kuličky nezačnou zespoda mírně hnědnout. U kakaového těsta se hůře poznává, jestli už je upečené. Proto kuličky hlídejte, aby se nepřepekly.
  5. Pokud máte raději sladší cukroví, můžete upečené schokoli ještě zahorka obalit ve vanilkovém třtinovém moučkovém cukru. Pokud nechcete teplé schokoli obalit v cukru, nechte je po upečení chvíli zchladnout na plechu, pak je sejměte dolů a podávejte tak, jak jsou. Nebo je můžete pro hezčí vzhled na povrchu jen lehce poprášit vanilkovým moučkovým cukrem a budou vypadat jako zasněžené.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 50 kuliček.

Schokoli3

Schokoli4

Schokoli5

Schokoli6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *