Rybízová bublanina s drobenkou

Autor: Táňa
22/07/2020

V sezóně rybízu se obvykle těším na domácí džem, část úrody mrazím na zimu a zbytek padne na přímé mlsání, pečení koláčů, buchet a dalších dezertů. A například taková rybízová bublanina s drobenkou nemá chybu.

Připravuji ji z třeného těsta, které můžete libovolně zkombinovat i s jiným ovocem. Kromě rybízu můžete použít jahody, borůvky, třešně, meruňky a další oblíbené druhy letního ovoce, které máte právě po ruce.

Máslová drobenka dodá dezertu správný šmrnc, křupavost i jemnost a trochu stáhne kyselost ovoce. Já osobně ji nikdy nevynechávám, protože ji miluji a mám pocit, že dělá každý podobný moučník ještě lepším.

Není nad dezerty z čerstvého ovoce, tak ať vám chutná! 🙂

E-SHOP S VŮNÍ VANILKY! Klikněte sem a vyberte si z našeho e-shopu něco pro radost.

Rybízová bublanina s drobenkou

RYBÍZOVÁ BUBLANINA S DROBENKOU

INGREDIENCE

Těsto:
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
130 g cukru (třtinového nebo řepného dle chuti)
20 g vanilkového třtinového cukru
200 g másla, pokojové teploty
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
2 lžičky citrónové šťávy
150 ml mléka (používám polotučné)
280 g mouky (dávám 100 g špaldové celozrnné a 180 g pšeničné polohrubé)
1 kypřící prášek (15 g)

+ 1 litr červeného rybízu (= cca 670 g) a 2-3 lžíce cukru na proslazení

Drobenka:
70 g mouky (1:1 špaldová celozrnná a pšeničná polohrubá)
50 g cukru (třtinového nebo řepného dle chuti)
50 g másla

POSTUP

  1. Připravte si vyšší plech o rozměrech 38×29 cm (nebo jinou podobně velkou zapékací formu) a vyložte ho papírem na pečení, nebo ho vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Kuličky rybízu jemně propláchněte vodou a nechte okapat.
  3. Na drobenku dejte do menší misky všechny ingredience. Mouku, cukr a máslo mněte mezi prsty, až vznikne sypká žmolenka. Než ji použijete, uložte ji do lednice.
  4. Dále si připravte sníh. Ve vyšší nádobě šlehejte metlou nebo ručním elektrickým šlehačem na střední výkon všechny čtyři bílky tak dlouho, dokud z nich nevznikne pevný sníh.
  5. Na těsto vložte do větší mísy žloutky, třtinový a vanilkový cukr a máslo. Vše šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem dojemna. Přidejte sůl, citrónovou kůru a šťávu a znovu prošlehejte. Pak přilijte mléko a přimíchejte mouku s kypřícím práškem. Nakonec už jen zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
  6. Hotové těsto rozetřete do připravené formy. Na něj rovnoměrně rozprostřete rybíz, posypejte ho dle chuti 2-3 lžícemi cukru a nakonec celý povrch zasypejte drobenkou.
  7. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní formu a pečte dozlatova cca 35 minut.
  8. Upečenou bublaninu vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ji nechte vychladnout.

Rybízová bublanina s drobenkou

Rybízová bublanina s drobenkou

Rybízová bublanina s drobenkou

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Like
Close
Close