Bakewell tart s rebarborou

Bakewellreb1

Miluji koláče. Moc. Líbí se mi jejich variabilita, kolik nejrůznějších náplní si do nich můžete zvolit a přitom pokaždé vykouzlíte skutečnou delikatesu. Navíc zbožňuji Křehké koláčové těsto. Dieta to sice není, je tam plno másla, ale i právě proto mi tak chutná. A občas si takto sladce zahřešit přece hřích není. 🙂

Anglický Bakewell Tart (Bakewellský koláč) z mých stránek už znáte. Patří mezi mé nej koláče vůbec. V dnešním receptu jsem vytvořila jeho obměnu, a to tak, že jsem na neupečený koláčový korpus místo džemu navrstvila náplň z rebarbory. Za prvé je její sezóna a navíc mám pocit, že se skvěle snáší s mandlemi.

A těch je tento koláč opravdu plný díky úžasně dobré mandlové náplni zvané frangipane. Tu najdete například i v mém dalším receptu na Bakewell Slices (Bakewellské řezy). Frangipane je skvělá a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Koláč je jako obvykle v mém podání celozrnný a slazený pouze třtinovým nerafinovaným cukrem. Více už přímo v receptu.

TIP! Pokud jste milovníci rebarbory, nebojte se vyzkoušet i mé další recepty:
Jahodovo-rebarborový venkovský koláč
Rebarborový mřížkový koláč
Mandlové řezy s rebarborou
Rebarborové muffiny se skořicovou posypkou
Rebarborový koláč s drobenkou

Bakewellreb2

BAKEWELL TART S REBARBOROU

INGREDIENCE

(1 lžíce = 15 ml)

Těsto:
110 g špaldové celozrnné mouky
70 g másla, studeného, pokrájeného na menší kousky
špetka soli
2 lžíce vody

+ plátkované mandle na posypání koláče

Náplň z rebarbory:
450 g rebarbory, očištěné, nakrájené na cca 2 cm kousky (můžete použít i mraženou reveň, jen ji před zpracováním nechte rozmrazit a okapat)
70 g (cca 5 lžic) třtinového cukru (podle chuti, máte-li raději sladší dezerty, náplň si klidně ještě trochu přislaďte)
trošku vody na podlití

Frangipane:
100 g másla, pokojové teploty
100 g třtinového cukru
2 vejce
120 g mandlí, jemně mletých
1 lžíce rumu (nemusí být)

POSTUP

  1. Budete potřebovat koláčovou nebo jinou kulatou formu o průměru 24 cm. Nemusí se vymazávat ani vysypávat.
  2. Do mísy dejte mouku, máslo, sůl a vodu a vypracujte hladké pružné těsto. To pak uložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  3. Připravte si náplň z rebarbory. Očištěnou nakrájenou rebarboru dejte do hrnce, přisypejte cukr a přilijte 2-3 lžíce vody. Promíchejte a dejte vařit na plotýnku. Když se rebarbora začne vařit, nastavte plotýnku na mírný ohřev a náplň nechte za občasného promíchávání cca 10 minut probublávat. Pokud se vám náplň bude zdát příliš hustá, můžete ji podlít ještě několika lžícemi vody. Ve výsledku by měla mít lehce kašovitou konzistenci. Ochutnejte a případně přislaďte dle své chuti. Náplň nechte vychladnout.
  4. Mezitím si udělejte frangipane. Rozšlehejte máslo s cukrem dohladka. Pak vešlehejte obě vejce. Nakonec přisypejte mandle (a případně přilijte rum) a frangipane dobře promíchejte.
  5. Vezměte uleželé těsto a na vále posypaném moukou z něj vyválejte kulatý plát o něco větší, než je připravená forma. Pomocí válečku ho přeneste do formy a vyložte jím její dno i boky. Okraje těsta zarovnejte tak, aby nepřesahovaly přes hranu formy.
  6. Vychladlou náplň z rebarbory ještě jednou promíchejte a rozetřete ji na těsto ve formě. Pak na ni rovnoměrně naneste a rozetřete frangipane. Nakonec povrch koláče posypejte plátky mandlí.
  7. Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte formu s koláčem a pečte 30-40 minut, nebo dokud okraje těsta nezezlátnou a frangipane nebude viditelně propečená a na pohmat pevná.
  8. Upečený koláč vyjměte z trouby, přeneste na mřížku a nechte ho ve formě vychladnout.

Bakewellreb3

Bakewellreb4

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *